Bilim İnsanları, Geleceği Birkaç Dakikalığına Gören Yazılım Geliştirdiler!

63
14
10
2
2
Çoğu insan, akıllı telefonlarında yazı yazarken otomatik metin düzeltme özelliklerini kullanıyor. Yapay zeka teknolojisi ve makine öğrenimi sayesinde, benzer bir şekilde yakın geleceğimizdeki eylemleri tahmin eden yazılımlar çağına girmek üzereyiz. Hatta girdik bile.

Yazılımların geleceğimizi tahmin etmeleri, geliştikçe ve öğrendikçe daha tutarlı çıkarımlarda bulunmaları, bilim insanları için son derece sıradan bir durum. Çünkü onların sosyal hayatımız içinde çoğu kez kısa süreli gelecek tahminlerinde bulunduklarını, niyetlerimizi anladıklarını görüyoruz. Örneğin metin yazarken akıllı telefonlarımız hangi kelimeyi yazmak istediğimize dair tahminlerde bulunuyor, hatta yanlışlarımızı düzeltiyorlar. 

Elbette bir dönemin efsanevi bilim kurgusu olan Azınlık Raporu gibi suçların önceden tahmin edilmesine daha çok vakit var. Gerekli adımların atıldığını bilmek ise sürecin ne kadar hızlı ilerlediğini gösteriyor. Bilim insanları tam anlamıyla bilim kurgu hikayelerinde gördüğümüz gelecekte yaşamamız için yapay zekaların becerilerini geliştiriyorlar.

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nde görevli olan bilgisayar bilimcileri, yazılımların insan davranışlarını bir dakika kadar önceden tahmin etmelerini sağlayan bir sistemi hayata geçirdiler. Ekip lideri Jürgen Gall, "Etkinliklerin zamanlamalarını ve sürelerini, dakikalar veya saatlerden öncesinden tahmin etme amacı taşıyoruz” diyor. 

Peki bu yazılımlar ne işe yarayacak? Mesela bir yemek hazırlamak için mutfağa girdiğiniz ve malzemeleri çıkarttınız. Mutfağınızdaki sensörler sizin hareketlerinizden hangi yemeği pişireceğinizi anladı ve ona uygun olarak ekranlarda tavsiye videoları göstermeye başladı. Hayal gücünüz ne kadar genişse bu sistemin kullanılacağı alanlar da o kadar geniştir. 

Hatta geleceği gören yazılımın kullanım alanlarına ilişkin bazı örnekleri, aşağıdaki videoda görebilirsiniz: 

Bilim insanları, şimdilerde bu sistemin tahminlerindeki doğruluk oranının artması için çalışmaya devam ediyorlar. Tahmin edilmesi gereken süre zarfı arttıkça ihtimaller de arttığı için doğruluk payı azalıyor. İşte tam bu noktada devreye öğrenen yazılımlar giriyorlar. Böylece daha fazla tahmin yapması için zorlanan sistem, daha çok şey öğrenip doğal olarak doğruluk payını da arttırmış oluyor. 

Böyle yazılımların ev içi, araç içi ya da akıllı telefonlarımızla entegre olan sesli asistanlarla birleştiğini düşünün. Artık bütün eylemlerinizi izlemek ve kaydetmekle kalmayıp, bunları analiz ederek yakın geleceğinizi tahmin etmeye çalışacaklar. Biraz ürkütücü ve fazlasıyla heyecan verici. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/neural-network-software-predicting-human-actions-future-minutes
63
14
10
2
2
Emoji İle Tepki Ver
63
14
10
2
2