Bilim İnsanları, Laboratuvarda Gergedan Embriyosu Üretmeyi Başardı

17
10
1
1
0
Bir grup bilim insanı, soyu tükenmek üzere olan kuzey beyaz gergedanını bu acı sondan kurtarmak için laboratuvarda embriyo üretimi testlerine başladı.

Gergedanlar, gergedangiller familyasının filler ile birlikte soyunu koruyabilmiş ikinci üyesiydi ve artık filler yalnız kalmak üzere. Sayıları hızla azalan gergedanların bir türü olan kuzey beyaz gergedanları ise geçtiğimiz aylarda son erkek üyesini de kaybetmişti. Bu da türün sonu anlamına geliyor ancak bilimin bu konuda atmak istediği bazı adımlar var.

Laboratuvar ortamında bir canlıya hayat verme bilgisine kusursuz olmasa da sahibiz ve geçmişte klonlama örnekleriyle de benzerlerine şahit olmuştuk. Ancak şimdi durum biraz farklı. Bir grup bilim insanı, kuzey beyaz gergedanının soyunun tükenmesinin önüne geçebilmek için yeni bir araştırmaya başladı. Araştırma kapsamında, şimdiye kadar 3 erkek gergedandan elde edilmiş 300 mL'lik sperm, son erkeğin de ölmesinden sonra yapay döllenme ile embriyo haline getirilmek üzere kullanıldı.

Ancak elde edilen embriyo saf kuzey beyaz gergedan embriyosu değil. Araştırma ekibi, türün sperm örneklerine sahip olsa da hiç yumurta hücresine sahip olmadıkları için kuzey beyaz gergedanlarının yakın akrabaları olan güney beyaz gergedanının yumurtalarını kullandılar. Yani her ne  kadar saf kan kuzey beyaz gergedanını korumak mümkün olmasa da genlerinin devamı bir şekilde sağlanmış oldu.

Araştırmanın önemli olmasının bir diğer sebebi ise laboratuvar ortamında embriyo yaratabilmek oldu. Bilim insanları, bu adımın gelecekte pek çok türün korunması için kritik bir başlangıcı temsil ettiğini söylüyor. Eğer hayatta kalan iki dişi kuzey beyaz gergedanından yumurta sağlanabilirse, işlem tekrarlanacak ve bu sayede tür de kendi içinde devamlılığını sürdürme şansına sahip olacak.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Cesare Gall, eğer yavrular sağlıklı bir şekilde hayata gelip yaşama şansına kavuşursa, ortaya çıkan canlının, düşünülenin aksine son derece 'gerçek' olacağını söylüyor. Sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirilmesinin insanlar için de uygulanan bir yöntem olduğunu ve ortaya çıkan 'canlının' insan türüne ait olduğunu düşünürsek, bu tez son derece mantıklı.

Henüz yolun başında olunsa da eğer dişi kuzey beyaz gergedanlarından biri yumurta verir, laboratuvarda birleştirme gerçekleştirilir sonra da anneye yerleştirilerek doğum gerçekleşirse, hedefe ulaşılmış olunacak. Yolun üçte biri tamamlanmış sayılıyor ve bilim insanları oldukça umutlu. Umarım benzer adımlar daha erken atılır ve sorumlusu olduğumuz bu soy tükenmesi durumuna da son verebiliriz.

Kaynak : https://mashable.com/2018/07/04/northern-white-rhino-embryo/?utm_campaign=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial&utm_cid=Mash-Prod-RSS-Feedburner-All-Partial#9zh3unHdbkq6
17
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
10
1
1
0