Bilim İnsanları, İlk Kez Oda Sıcaklığında Elmas Sentezlemeyi Başardı

25
7
5
1
0
Avustralya'daki bilim insanları, aşırı sıcaklık gerekmeden oda sıcaklığında elmas üretmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bilim insanlarının geliştirdikleri yeni yöntem henüz kullanıma hazır olmasa da gelecekte oldukça yararlı olabilir.

Günümüzde en değerli mücevherler arasında bulunnan elmasın, endüstriyel makinelerde ya da takılarda kullanılmadan önce hazır hale gelebilmesi için milyarlarca yıl gerekiyor. Elmas, bu uzun süre boyunca Dünya'nın derinliklerinde muazzam basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılıyor.

Elmasın bu kadar uzun süreçlerden geçiyor olması da bu değerli taşın nadirliğini ve haliyle fiyat etiketini de artırıyor. Ancak bilim, buna bir alternatif bulabilmek için çalışmalarını devam ettiriyor. Son olarak Avustralya Ulusal Üniversitesi ve RMIT Üniversitesi'nden araştırmacılar, oda sıcaklığında elmas oluşturmak için bir yöntem geliştirdiler.

Binlerce derecelik sıcaklığa gerek kalmıyor:

pırlanta

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Profesör Jodie Bradby, elmasların doğal olarak yerin 150 kilometre altında 1.000 derecenin üstünde sıcaklıkta milyarlarca yıl içinde oluştuğunu belirtti. Yeni çalışmalarını Small'da paylaşan Jodie ve diğer bilim insanları, bu şartlara gereksinim duymayacak bir yol geliştirdi.

Paylaştıkları çalışmada yeni yöntemlerini anlatan bilim insanları, iki tür elması sentezledi. Bu elmaslar mücevher için kullanılan standart türdeki elmas ve yalnızca grafit meteorlarda bulunan ve 'Lonsdaleite' olarak anılan bir elmastı. Bu elmas türü teoride kübik kristal yapıdan daha dayanıklıydı.

elmas

Lonsdaleite, meteorların gezegenimize çarpmasıyla ortaya çıkan büyük ısı ve basınç sayesinde elmasa dönüşüyor. Elmasın sentezlenmesi için de tahmin edilebileceği üzere büyük bir basınç ve aşırı yüksek sıcaklık gerekiyor. Ancak bilim insanları yeni yöntemleriyle aşırı yüksek sıcaklık gereksinimini ortadan kaldırdı.

Bilim insanları, çok yüksek basınçların yanı sıra karbonun kesme gerilimine maruz kalmasına izin veriyor. Bu olay sayesinde karbon atomları hareket ederek Lonsdaleite'in ve normal elmasın oluşmasını sağlıyor. Tüm bu aşamalar oda sıcaklığında gerçekleştirilebiliyor.

Geliştirilen yöntemle henüz önemli miktarlarda elmas üretimi gerçekleşmedi. Ancak elde edilen sonuçlar hem elmasın hem de Lonsdaleite'nin oda sıcaklığında sentezlenebileceğini gösterdi. Bilim insanları şimdi bu yöntemi geliştirmeye çalışıyor.

Kaynak : https://www.iflscience.com/technology/diamond-is-synthesized-at-room-temperature-for-the-first-time/
25
7
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
7
5
1
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
4 yıl önce
ilk kez değildir o ilk kez açıklanıyordur kim bilir kaç senedir piyasada çizgi filmlerde bile tek taş yüzükle teklif pompalanması boşa değil
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Böyle giderse gelecekte para yerine elmas altın ve bitcoin kullanılacak gibi görünüyor. Elinizdeki dolarları altına çevirin şimdi tam zamanı. Bir sabah uyanacaksınız dolar gazete kağıdı olmuş demedi demeyin.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Dünyada’ki en sert madde artık elmas değil.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
Artık Afrikalıları rahat bırakırsınız umarım
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
inşallah