Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), biyomedikal araştırmaların önemli bir merkezi haline gelmeye başladı. Örneklerden biri, araştırmacıların yörüngede 3 boyutlu yazıcıdan kas dokusu basmasını içeriyor.
3 boyutlu yazıcıların doku basmakta ilerledikleri, hatta kas yapısının yanında damarları ve kapakçıklar gibi organ parçacıklarını da başarıyla üretebildikleri biliniyor. Bu teknolojinin yörüngeye taşınabilmesi ise daha uzun süreli uzay yolculuklarını mümkün kılacak.
Eylül 2019’da Rus biyoteknoloji laboratuvarı 3D Bioprinting Solutions, ISS’te kullanılacak olan ham biyomateryalleri uzaya gönderecek. Organları uzayda basmak, teoride dünyada basmaktan daha kolay. Gezegenimizdeki yüksek yer çekimi nedeniyle organların basım esnasında kendi üstlerine çökmeleri oldukça sık görülüyor. Basılan organlar uzayda kalacak ve organların yapısında zamana bağlı olarak gerçekleşecek değişimler gözlemlenecek.
Bilim İnsanları, 'Transparan' İnsan Organları Üretti
Yapılacak olan araştırmaların sonunda ortaya çıkacak olan bilgiler ve gözlem sonuçları, daha sonra makale haline getirilecek. Ayrıca uzun süreli uzay yolculuklarında yaşanan değişimleri organ bazında inceleme fırsatı elde edecek olan bilim insanları, uzun süreli uzay yolculukları için de önemli bir adım atmış olacak.