Teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza giren terimlerden biri de ‘Cyborg’ oldu. En genel tanımıyla yarı canlı yarı robot anlamına gelen Cyborg, organik ve yapay bileşenlerin birbirleriyle uyumlu şekilde çalışarak canlılara özel yetenekler kazandırmasını sağlamak olarak da tanımlanabilir. Bu alanda çalışmalar yürüten bilim insanları, geçtiğimiz yıllarda bir proje kapsamında, bitkileri sensör haline getirmenin bir yolunu keşfetmişlerdi.
Robot kedi, robot köpek ve hatta yarı robot yarı insandan sonra şimdi de karşımıza cyborg hamam böceği çıktı. Japonya’daki bilim insanları Madagaskar tıslayan hamam böceği üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda, yarı robot yarı böcek üretti. Bu cyborg böceğin ilerleyen yıllarda doğal afetlerden sonra arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılabileceği düşünülüyor.
Cyborg hamam böceği güneş enerjisinden güç alıyor
Uluslararası bir araştırma ekibi, kendini tehdit altında hissettiğinde, sırtındaki deliklerden bir tıslama sesi çıkaran Madagaskar hamam böceğinin bacaklarını uzaktan kontrol edebilmek için bir sistem tasarladı. Bilim insanları, bu hamam böceğinin ilerleyen zamanlarda hem etrafı izlemek hem de doğal bir felaketten sonra arama kurtarma çalışmalarında kullanılabileceğini düşünüyor.
Araştırma ekibi, güneş enerjili ve şarj edilebilir bir sistem kurdu. Hamam böceğinin göğüs kafesine bir pil ve modül bağlandı. Ardından hamam böceğinin karnına da güneş pili yerleştirildi. Sistemin hamam böceklerinin hareketlerini kısıtlamaması için çeşitli testler yapıldı ve testlerin sonucunda insan saçından 17 kat daha ince bir modül ortaya çıktı.
Sistem, temelde cyborg böceğin sinir sisteminin üstüne konulmuş gerçek bir hamam böceği, oldukça yüksek bir güç çıkışına sahip, ultra ince ve esnek bir güneş pilinden oluşuyor. 17,2 mW güç üreten bu sistemde hamam böceğinin belli bir yöne hareket etmesi için de bir düğmeye basmak yeterli oluyor.
İşte karşınızda uzaktan kontrol edilebilir cyborg hamam böceği
Bilim insanları yaptıkları deneyler sonucunda sistemin kablosuz bir sistem aracılığıyla da istenildiği gibi kontrol edilebileceğini keşfetti. Şimdilik yalnızca kablosuz hareket kontrol sistemine sahip olan böceğin, ilerleyen zamanlarda sensörler ve kameralarla donatılarak çevre izleme, arama kurtarma çalışmaları gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.
Özellikle, ultra ince güneş pili tasarımı nedeniyle diğer böceklerinde birer cyborga dönüştürülebileceği düşünülüyor. Hatta insanlar tarafından kontrol edilebilen uçan robot böceklerin bile üretilebileceği iddia ediliyor.