Bilim insanları, küresel ısınmayla mücadelede atmosferin üst katmanlarına, yani stratosfere, her yıl 5 milyon ton elmas tozu fırlatmak gibi sıradışı bir öneri sundu.
Küresel ısınma problemini çözmek için farklı jeomühendislik yöntemleri bugüne kadar sıkça tartışıldı. Örneğin Antarktika üzerindeki atmosfere sülfür enjekte ederek güneş ışınlarının etkisini azaltmak gibi öneriler gündeme gelmişti ancak sülfür kullanımı, asit yağmurları gibi çevreye zararlı yan etkiler yaratma riski taşıyor ve durumu daha da karmaşık hâle getirebiliyor.
Mantıklı geliyor olsa bile oldukça maliyetli
Yine de bu iddiaların doğrulanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bazı uzmanlar, küresel ısınmanın etkilerinin tamamen durdurulamayacağı konusunda şüpheci olsa da bu tür yenilikçi çözümlerin umut verici olduğu ifade ediliyor.
Tabii bu tür bir operasyonun maliyeti de oldukça yüksek. Bilim insanları projenin 200 trilyon dolara kadar mal olabileceğini öngörüyor. Bu devasa bütçenin alternatif çözümler için harcanmasının daha mantıklı olup olmayacağı ise başka bir tartışma konusu.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.