Küresel ısınma, buzulların erimesi, kuraklık, iklim değişikliği... Tüm bu kelimelerin bolca kullanıldığına son birkaç yıldır sık sık şahit oluyoruz. Ancak ne yazık ki her ne kadar bu konulara dikkat çekilip bilinç oluşturulmaya çalışılsa da iklim değişikliği ve etkileri artık kapımızda. Mevsim sıcaklıklarında yaşanan anormal değişiklikler de bu durumun en net kanıtı.
Dünya'nın her yerinden, son birkaç haftadır onlarca yangın haberi gelmeye başladı. Aslında yazın yaşanan orman yangınları, bir bakıma mevsimin bir getirisiydi fakat sıcaklıklardaki inanılmaz artış, bu yangınların sayısını ve etki oranını büyük oranda artırdı. Japonya'da sıcaklıklar geçtiğimiz hafta 40'lı dercelere yükseldi ancak gelin görün ki Japonya'nın bulunduğu iklim bölgesi için bu sıcaklıklar çok yüksek. Aynı şekilde Norveç, Finlandiya gibi normalde 'serin' bir yaz geçiren ülkeler de 30 derecenin üstüne çıkan sıcaklıklarla rekor kırmış durumda.
Stanford Üniversitesi iklim bilimcisi Noah Diffenbaugh, yaşanan durumun insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu söylüyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği artık etkisini iyiden iyiye göstermeye başladı ve dünyanın %80'inden fazlası anormal sıcaklıklar ve anormal yağışlar ile uğraşıyor.
Ülkemizde de son günlerde benzer durumlar yaşanıyor. Ege bölgesinde dayanılmaz sıcaklıklar varken Marmara ve Karadeniz'de yoğun yağış oluyor ve Ağustos ayına girmek üzere olduğumuzu düşünürsek, bu aşırı yağış hiç de normal değil. Aynı şekilde sıcaklıklar da mevsim normallerinn çok üzerinde seyrediyor.
Küresel ısınma, her ne kadar senelerdir tartışılan ve araştırılan bir konu olsa da bilim, pek çok doğal afetin sorumlusu olarak doğrudan bu olguyu gösteremiyorlardı çünkü devam eden istatistiksel araştırmalar vardı. Ancak artık bilim bu konuda hemfikir. Avrupa'da yapılan son araştırmalar sonrasında insan kaynaklı iklim değişikliği, yaşanan yangınların, aşırı ısınmanın ve dünyanın diğer bölgelerinde gözlemlenen çeşitli 'anormalliklerin' sorumlusu ilan edildi.
Oxford Üniversitesi Çevre Değişim Enstitüsü'nün yöneticisi ve müdürü olan Friederike Otto konuyla ilgili olarak, dünyanın giderek ısındığını ve bunun sonucunda da günümüzde yaşadığımız sıcak hava dalgalarının sayısının giderek artığını belirtti. Georgia Tech'den iklim bilimcisi Kim Cobb ise özellikle yangınlar ile iklim değişikliği arasındaki bağlantının, sıcaklık atışlarında olduğu kadar güçlü olmadığını ancak aşırı ısınmanın yangınlarda etkil rol oynadığını da belirtti.
Geçtiğimiz hafta Yunanistan'da yaşanan ve 83 kişinin hayatını kaybettitği yangın felaketine de deyinen uzmanlar, bu yangının Avrupa'nın şimdiye kadar başına gelen en ölümcül yangın olduğunu ifade etti. Her ne kadar yangının olası sebepleri arasında kundaklama da anılsa da yangının bu kadar büyümesinde sıcaklıklarında etkili olduğu düşünülüyor.