Hizmet vermeye başladığı ilk günden beri uzayla ilgili etkileyici çalışmalar yapılmasını sağlayan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), yine önemli bir işe imza attı. Teleskop bu kez, bilinen en eski ve en uzak galaksileri görüntülemeyi başardı. Bu galaksiler, Büyük Patlama'dan 300 milyon yıl sonrasında oluştular.
"JADES-GS-z14-0" ve "JADES-GS-z14-1" olarak isimlendirilen galaksilerden özellikle de ilki, oldukça ilginç bir özelliğe sahip. Yapılan ölçümlere göre bu galaksi, 1.600 ışık yılı genişliğinde. Ayrıca oldukça parlak bir yapıya sahip. Uzmanlar, bu galaksinin genç ve aktif yıldızlar tarafından beslendiğini düşünüyorlar.
Bilinen en eski ve en uzak galaksi işte böyle görünüyor
Bilim insanları, bu keşfi önemli buluyorlar. Çünkü onlara göre evrenin 300 milyon yıl gibi "kısa" bir sürede, bu kadar büyük bir galaksi oluşturmuş olması şaşırtıcı. Ayrıca JADES-GS-z14-0, sahip olduğu büyüklükle galaksilerin tahminlerden daha hızlı büyüyebileceği tezini de destekliyor.
Yeni keşif, anlık bir çalışmanın ürünü değil. Hubble Uzay Teleskobu tarafından keşfedilen bölgeyi inceleyen JWST, güçlü kızılötesi cihazlarını tam 5 gün boyunca bölgeye yoğunlaştırdı. İşte JADES-GS-z14-0 ile JADES-GS-z14-1, bu çalışma kapsamında bulundu.