Covid-19 ile adını pandemi döneminde sıkça duyduğumuz BioNTech, ürettiği Covid-19 aşılarıyla milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştı. Hatta şirketin CEO’su olan Uğur Şahin, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada Gates Vakfı’nın desteğiyle birlikte verem ve sıtma aşılarının laboratuvar testlerine başlayacaklarını açıklamıştı.
Bugün ise Alman sağlık devi BioNTech, Tunus kökenli ancak merkezi Birleşik Krallık’ta bulunan yapay zekâ teknolojileri şirketi, InstaDeep’i satın aldığını açıkladı. Peki bir ilaç şirketi olan BioNTech, yapay zekâyı hangi amaçla kullanacak?
InstaDepp, BioNTech’in en büyük yatırımı oldu
2014 yılında kurulan InstaDeep, geçtiğimiz ocak ayında 100 milyon dolarlık yatırım almış ve büyük yapay zekâ şirketleri arasındaki yerini almıştı. Ağırlıklı olarak biyoloji, lojistik ve enerji alanlarında kullanılmak üzere özel yapay zekâ sistemleri üreten şirket, potansiyeli yüksek bir şirket olarak görülüyordu. Bugün InstaDeep’in resmî sitesinde yapılan açıklamadaysa şirketin toplamda 680 milyon dolara (12.770.984.800 TL) BioNTech tarafından satın alındığını açıkladı.
438 milyon doları nakit ve BioNTech hissesi olarak yapılan ödemenin geriye kalan 200 milyon dolarıysa anlaşma gereği InstaDeep’in gelecekteki performansına göre ödenecek. Anlaşma detaylı tam olarak bilinmese de InstaDeep’in neden satın alındığı konusunda resmi bir açıklama yapıldı.
İlaçları ve aşıları yapay zekâlar keşfedecek
Peki BioNTech gibi bir ilaç şirketi InstaDeep’i satın alıp ne yapacak? Yapılan açıklamaya göre Alman ilaç devi, InstaDeep’in yenilikçi teknolojilerini kullanarak yapay zekâ ile yeni ilaçları keşfedecek, test edecek ve geliştirecek. Spesifik hastalıklar için ilaç geliştirmek oldukça uzun ve zorlu bir süreç ve bu süreçte mümkün olan tüm alternatiflerin tek tek denenmesi ve test edilmesi gerekiyor. Bu da ilaçların test aşamalarının aylarca hatta kimi zaman yıllarca uzamasına neden oluyor. İşte BioNTech de InstaDeep’in yapay zekâsını kullanarak bu test sürecini kısaltmayı ve yeni ilaçların keşfini hızlandırmayı amaçlıyor.
BioNTech, yapay zekâ ve makine öğrenimini ilaç geliştirme ve test aşamalarında kullanacağını açıklasa da bu yeni teknolojinin ne zaman kullanılmaya başlayacağını açıkladı. Ancak görünüşe göre çok yakında ilaçlarımızı bile yapay zekâlar üretmeye başlayacak.