Bir Fizikçinin 'Sigarasını Yakmak İçin' Kullandığı Nükleer Yöntem

143
26
10
9
8
Ted Taylor isimli bir fizikçinin bir sigarayı nükleer bombanın patlamasından yararlanarak yaktığı olay, Reddit'te gün yüzüne çıktı.

Sigarayı genelde zamlar ve sağlığa zararlarıyla konu ediniyoruz. Ancak bu seferki konumuz, sigaranın yanmasıyla ilgili. Sigaranın çakmak ya da kibrit gibi ürünlerle yakılabileceği herkes tarafından bilinir ancak kimse, bir sigarayı nükleer bombayla yakmayı düşünmemiştir.

Geçtiğimiz hafta sonunda ortaya çıkan bir tartışma, 1952 yılında fizikçi Ted Taylor'un sigarasını yakmak için bir nükleer patlamadan faydalandığını ortaya koyuyor. Üstelik az sonra bahsedeceğimiz hikaye, tutarlılık açısından fazlasıyla makul görünüyor.

nükleer bomba

Bu olay, Reddit'te popüler olan "TodayILearned" topluluğu tarafından ortaya çıkarıldı. Dilerseniz şimdi neler yaşandığına daha yakından bakalım:

Ted Taylor, Soğuk Savaş döneminde ABD hükümeti için çalışan bir fizikçiydi. O dönemlerde ABD, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yaşanan "Kore Savaşı"nın da taraflarından bir tanesidir. Dönemin ABD Başkanı Harry S. Truman, savaşa yeni bir boyut kazandırmak için bir atom bombası kullanmak niyetindedir. 

Ancak bir atom bombasının kullanılması o dönem için zorlu bir süreçtir ve bazı testlerin yapılması gerekmekteydi. Hal böyle olunca da ABD ordusu, Nevada'da bulunan bir askeri üs bölgesinde atom bombasıyla ilgili testlerini yapmaya başlar. Bu süreçte Taylor da oradadır.

nükleer bomba

Askeri araştırmacılar, bu atom bombasıyla ilgili yeni bir patlama tetikleme teknolojisini test edebilmek için "Mark 5" olarak da bilinen 3 tonluk bir atom bombası tasarımını yerden 30 metre yükseklikte olan bir kulenin tepe bölgesine yerleştirirler.

Dönemin iyi fizikçilerinden bir tanesi olan Taylor, bu testin yerini ve zamanını bildiği için işe koyulur ve fincan şeklinde büyük bir ayna bulur. Bu testin etkilerini ve etrafa yayacağı enerjinin farkında olan Taylor'un amacı, patlamanın etrafa yayacağı enerjiyi bir noktada toplamaktır. Sigarasını aynanın üzerine bir tel yardımıyla asan Taylor, patlama gününü beklemeye başlar.

Patlama günü gelir, ekip bombayı patlatır ve Taylor amacına ulaşmış olur. Nükleer bombanın patlamasından kaynaklı olarak etrafa yayılan enerji, aynanın merkez noktasında toplanır ve buradan yansıyarak sigaranın yanmasını sağlar. 

sigara yakmak

Yaşanan bu olay tarihe, dünyanın ilk nükleer sigara yakıcısı olarak geçer. Yaşanan olay daha sonradan bu operasyonla ilgili çekilen belgesellere de yansımıştır. Ancak bu belgesellerde Taylor'un yöntemi başarılı olmamıştır. Bunun nedeniyse gerekli ortamın oluşturulamamasından kaynaklıdır.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/how-nuclear-weapons-test-explosions-lit-atomic-cigarettes-2019-8
143
26
10
9
8
Emoji İle Tepki Ver
143
26
10
9
8