Dünya üzerinde pek çok farklı madde ve mineral bulunuyor. Bilim insanları henüz bütün yapıları ortaya çıkarabilmiş değil. Bu gizemli yapılardan biri de Alberta Üniversitesi’nde keşfedildi.
Güney Afrika’dan getirilen bir elması inceleyen bir doktora öğrencisi, yeni bir mineral keşfetti. Bu minerale, modern jeokimyanın kurucusu olarak adlandırılan Victor Moritz Goldschmidt anısına goldschmidtite (Goldschmidit) adı verildi. Oldukça alışılmışın dışında bir kimyasal ize sahip olan bu yapı, Elmas Keşif Araştırma ve Eğitim Okulu’ndan Nicole Meyer tarafından keşfedildi.
Goldschmidititenin genel olarak yoğun niyobyum, potasyum ile lantalyum ve seryum gibi nadir metaller içerdiği ortaya çıktı. Yer kabuğunda bulunan bu materyallerin nadirlik seviyeleri de yeni materyali ilginç kıldı. Zira bu yapıda, elmasın büyük kısmını potasyum ve nibyum oluşturuyor. Bu da araştırmacıya göre elmasın olağandışı koşullarda ortaya çıktığını gösteriyor.
Araştırmacıların tahminine göre bu elmas, sıcaklığın yaklaşık 1200 dereceye çıktığı, yeryüzünün 170 kilometre altında ortaya çıktı. Dünya’nın kabuğunu delip derinlere inmek hiç de kolay olmadığı için araştırmacılar, yeryüzünün derinliklerini anlayabilmek için elmasları kullanıyor.
Bu keşfin bize, elmas oluşumu sırasında Dünya'nın akışkan kökleri hakkında bilgi verdiğini söyleyen Meyer’in gözetmenlerinden Graham Pearson, Goldschmiditite öncesi başka materyallerin de çıkarıldığını ancak daha sonra kabul görmediklerini söyledi. Pearson’a göre bu materyal ise kalıcı.
Çin'in Uzay Aracı, Ay Yüzeyinde Mineral Keşfetti
Meyer, bu keşfin tek kişi tarafından yapılmadığını söylerken, hocalarının ve disiplinlerarası iş birliği yaptıkları mineral uzmanı Andrew Locock ve Northwestern Üniversitesi kristal uzmanları ile teknikerlerin de katkıları olduğunu söyledi.
Araştırma, American Mineralogist dergisinde yayımlandı.