İnsanların sürekli olarak üzerinde çalıştığı ve dur durak bilmeden geliştirdiği makineler, şimdilerde insan zekasının önüne geçmeye başladı. Pratiklik ve zekanın tanımı olarak gösterilen ve üzerine yarışmalar dahi düzenlenen rubik küpler, makineler tarafından çözülmeye başlandı.
Gelinen dönüm noktası çok önemli, çünkü bu durum bilgisayar bilimlerinin ne denli geliştiğini bizlere gösteren en açık örneklerden biri. Karmaşık problemlerin bilgisayar bilimleri ve makineler yardımı ile çözülebileceğini gösteren bu son gelişme, oldukça başarılı bir çalışmanın sonucu.
1974 yılında Macar mucit Erno Rubik tarafından geliştirilen üç boyutlu bulmaca, karmaşık yapısıyla pek çok kişide merak uyandırıyor. Rubik küpün amacı, küpün her yüzeyini aynı renk ile hizalamaktır. Sadece bir hobi olarak başlayan bu yolculuk, rubik küpü zaman içerisinde en çok satan oyuncak haline getirdi. Küpün, şu zamana kadar 350 milyondan daha fazla satışının gerçekleştiği düşünülüyor.
Bilgisayar bilimi ve matematikçilerden büyük ilgi gören küpü en az 26 hamlede çözebilirsiniz. Ancak açıkça belirtmek gerekirse, olayı 26 hamlede çözmeniz muhtemelen sizin dahi olduğunuzu gösteren bir kanıttır. Çözmesi bu denli zor olan küp için algoritmalar tasarlamak da hiç kolay değildi. Fakat Rubik, icat ettiği oyuncak için 1 ayda algoritma geliştirdi.
Dünya Rubik Küp Rekoru Kırıldı: 4.2 Saniye! (Video)
Şimdi ise derin öğrenme makinesine oyunun kuralları verilerek, kendi kendine oynaması sağlanıyor. Her adımda gösterdiği performansa göre bir ödül belirleniyor. Bu ödül süreçleri önemli, çünkü makine bu sayede hangi hamlenin daha iyi olduğunu ayırt edebiliyor. Başka bir deyişle makine bu sayede olayı ve oyunu daha net öğreniyor.
Geliştirilen akılcı algoritma sayesinde, tüm küpler %100 oranında çözülebildi. Şu an için bu aşamalar 30 hamleden oluşuyor, ancak yakın zamanda hamle sayısının da düşmesi oldukça muhtemel.