Güneş Sistemi'ndeki bir gezegende yaşadığımız için onu çok iyi tanıyoruz, hatta Voyager-1 gibi araçları dışına göndermeyi bile başardık. Ancak bugüne dek, çevresinde gezegenler dolaşan bir başka sistemin fotoğrafı çekilememişti. Avrupa Güney Gözlemevi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, "Very Large Telescope" (VLT) isimli teleskopu kullanarak önemli bir keşif yaptılar.
Yapılan keşifte, Güneş Sistemi benzeri bir yapının olduğu tespit edildi. Bu yapı içerisinde bir yıldız ve bu yıldızın etrafında da gibi bazı gezegenler bulunuyordu.
Tarihin ilk yabancı "Güneş Sistemi" fotoğrafı... 300 ışık yılı öteye bakıyorsunuz:
TYC 8998-760-1 olarak isimlendirilen merkez yıldız, gezegenimizden 300 ışık yılı uzakta ve 17 milyon yaşında. Sistem içerisindeki dış gezegenler ise kendi "Güneş"lerine Dünya ile Güneş arasındaki mesafeden 160 ila 320 kat daha fazla uzaktalar. Başka bir deyişle merkez yıldız ile gezegenler arasındaki mesafe, Güneş ile Satürn ya da Jüpiter arasındaki mesafeden çok daha fazla.
Yıldız ve çevresindeki gezegenlerle ilgili araştırma yapan bilim insanları, TYC 8998-760-1'in Jüpiter'in kütlesinden 14 kat daha büyük olduğunu belirlediler. Yani gözlemlenen yıldız o kadar da büyük değil. Ayrıca uzmanlara göre TYC 8998-760-1'in çevresinde dolaşan gezegenler beklenenden daha büyükler. Güneş Sistemi'ne fazlasıyla benzeyen bu yapının, evriminin çok erken seviyelerinde olduğunu ifade ediliyor.