Birleşmiş Milletler, Çevrimiçi Nefret Söylemleri ve Yanlış Bilgilere Karşı Küresel İlkeleri Açıkladı

1
0
0
0
0
Birleşmiş Milletler, pazartesi günü Küresel Bilgi Bütünlüğü ilkelerini açıklarken, kurumun hedefinde çevrimiçi nefret söylemi ve yanlış bilgilerle mücadele yer aldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler'in New York'ta bulunan Genel Merkezi'nde basının karşısına geçti. Guterres, yaptığı açıklamalarda internet ortamındaki nefret söylemi ve dezenformasyon ile küresel mücadeleye yönelik ilkelerin yer aldığı yol haritasını da açıkladı. 

BM Genel Sekreteri yaptığı açıklamadaNefret ve yalanların internette yayılması dünyamıza ciddi zararlar veriyor. Yanlış bilgilendirme, dezenformasyon ve nefret söylemi önyargıyı ve şiddeti körüklüyor” ifadelerini kullandı. BM Küresel Bilgi Bütünlüğü İlkeleri kapsamında toplumsal güven ve dayanışma, bağımsız, özgür ve çoğulcu medya, doğru teşvikler, şeffaflık ve araştırmalarla kamunun güçlendirilmesinin planlandığını da belirtti. 

İnsan hakları, bilim ve iklim kriziyle mücadele çalışmalarına dikkat çekti

bm

Guterres, bilim, bilimsel gerçekler, insan hakları, halk sağlığı ve iklim kriziyle mücadele çabalarının saldırı altında olduğunu söylerken, yapay zekâ teknolojilerinin de bu türden saldırıları "benzeri görülmemiş bir hızla" arttırdığını ifade etti. Bilgi kirliliği yüzünden BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de ulaşılmaz hâle geldiğini ifade etti. 

BM Genel Sekreteri, yaptığı açıklama ile özellikle aktivistlerin, bilim insanlarının, araştırmacıların ve liderlerin taciz edildiğini belirtirken, bilgi kirliliğindeki hasarın dijital dünyanın da ötesine geçtiğini ifade etti. 

Devlet yöneticilerine ve teknoloji devlerine de seslenen Guterres, “Öncelikle büyük teknoloji şirketlerinin sorumluluğu üstlenmesi gerekiyor. Ürünlerinizin insanlara ve topluluklara verdiği zararı kabul edin. Dünyanın her yerindeki insanlara ve toplumlara verilen zararı azaltma gücüne sahipsiniz. Dezenformasyon ve nefretten kazanç sağlayan iş modellerini değiştirme gücüne sahipsiniz.” ifadelerini kullandı. Reklam ve halkla ilişkiler sektörüne de seslenen BM Genel Sekreteri,  “Zararlı içerikten para kazanmayı bırakın. Bilgi bütünlüğünü güçlendirin, markanızı koruyun, kazancınızı arttırın” dedi. 

Guterres, özellikle iklim krizi konusunda da konuşarak "Halkla ilişkiler ajansları, insanları yanıltmayan ve gezegenimizi yok etmeyen müşterilerle çalışın" dedi. 

Kaynak : https://www.techtimes.com/articles/306064/20240626/un-rolls-out-global-principles-fight-online-hate-misinformation.htm
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0