Geçmiş araştırmalar, dünya çapında Bitcoin madenciliği için harcanan elektriğin yıllık 63 megaton karbondioksit (CO2) emisyonuna sebebiyet verdiğini göstermişti. Hatta bazı bilim insanları, kripto paraların tek başına küresel ısınmayı 2 santigrat derece artırabileceğini dahi iddia etti.
Araştırmaya göre orantısız sanayileşme nedeniyle hava kirliliği problemiyle mücadele eden Çin, Bitcoin kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 47'sini oluşturuyor. Aşağıdaki grafikte, Bitcoin madenciliğinin doğada bıraktığı karbon ayak izinin bölgelere ve ülkelere göre dağılımını görüyorsunuz.
Kısacası grafik bizlere, Çin’deki Bitcoin madenciliği için sadece fosil yakıtların değil, aynı zamanda yenilenebilir enerjilerin de kullanıldığını gösteriyor. Zaten araştırmacıların vurgulamak istediği konu da tam olarak bu.
Bulgulara rağmen Bitcoin için endişelenmekten vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Köhler, özellikle Bitcoin başına elektrik kullanımının arttığına dikkat çekti. Bitcoin madenciliğinin küresel iklim değişikliği üzerindeki etkisine yönelik bir perspektif koymak için bu araştırmayı yaptıklarını söyleyen Köhler, “Bazı insanlar, Bitcoin yüzünden Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşamayacağımızı düşünüyor; ancak diğer yandan, madenciliğin büyük kısmının yeşil enerji ile yapıldığını da görüyoruz” dedi.
Bitcoin'in karbon ayak izini daha iyi belirlemek için madenciliğin nerede gerçekleştiğine dair daha kesin verilere ulaşmak zorunda olduklarını ifade eden Köhler, “Bu alandaki araştırmalar, kripto para madenciliği için kullanılan ekipman konusunda daha fazla şeffaflığa ihtiyaç duyuyor” değerlendirmesini yaptı.