Orta Çağ'da Bile Kullanılıyormuş: Bitiş Bayraklarının Hep Siyah-Beyaz Damalı Olmasının Ardındaki Sebep Ne?

2
1
0
0
0
Motor sporları denince akla gelen siyah-beyaz damalı bayrak, artık ikonik bir sembol hâline geldi. Peki özellikle bu bayrağın kullanılmasının sebebi ne?

Formula 1, MotoGP, NASCAR, IndyCar, Le Mans 24 Saat Yarışı… Hepsinde siyah-beyaz damalı bayraklar kullanılıyor.

Neden başka renklerde veya desenlerde değil de özellikle bu siyah-beyaz damalı bayrağın kullanıldığı konusuna bir göz atalım.

Bayrağın geçmişi, oldukça eski.

FORMULA

Siyah-beyaz damalı bayrağın kökeni aslında epey eskiye dayanıyor. Eski Avrupa’daki turnuvalarda bile kullanılıyordu. Orta Çağ şövalyeleri, savaş alanlarında sancak taşırken bu gibi bayraklarla düelloların başını ve sonunu belirtiyordu. 

Siyah-beyaz damalı bayrağın motor sporlarında ilk kez kullanımıyla ilgili kesin bir ilgi bulunmasa da en yaygın teori, 1906 senesinde Amerika’daki otomobil yarışlarında kullanıldığı yönünde. İlk defa kullanılan bu siyah-beyaz damalı bayrak, o günden beri motor sporlarının önemli bir parçası hâline geldi. 

Özellikle bu bayrağın seçilmesinin arka planında bazı sebepler var elbette.

formula bayrak

Motor sporlarındaki yarışlar, çoğunlukla yüksek hızlarda yapıldığı için sürücülerin dikkatlerini çekecek ve kolayca fark edilebilecek bir işaret gerekli. 

Siyah-beyaz, en iyi kontrast sağlayan renklerden ve yarış sırasında ortaya çıkabilecek çevresel faktörler olsa bile net bir şekilde görülebilir. Damalı desen ise renklerin tekdüzeliğini ortadan kaldırıp dikkat çekiciliğini artırır.

Bir süre sonra sembol hâline geldi ve psikolojik etkisi oldu.

bayrak

Siyah-beyaz damalı bayrak, yarışçıların ve izleyicilerin zihninde bir sembol olarak yerleşti. Formula deyince kimin aklına bu bayraklar gelmez ki? Bir anlamda zafer duygusunu tetikleyen bayrak, spor sembolü olmanın da ötesinde yarışın heyecanını yansıtan bir simge oldu. 

Motor sporlarıyla ister ilgilenen biri olsun ister ilgilenmeyen, birçok insan damalı bayrağı gördüğünde bunun yarışlarla ilgili olduğunu anlayabilir…

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0