Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 21 Haziran 2012’de BKM Express adlı dijital cüzdan uygulamasını devreye sokmuştu. Daha sonra da Rekabet Kurumu bu hizmetin sonlandırılması kararını almıştı.
30 Mayıs 2019’da alınan karar çerçevesinde, BKM’ye 2016’da tanınan muafiyet geri alınmıştı. Şirketin 60 gün içerisinde hizmetlerini sonlandırmasını gerektiren karar, Rekabet Kurulu tarafından bugün paylaşıldı. Rekabet Kurumu, yaptığı açıklamada “4054 Sayılı Kanun’un 5. Maddesi Uyarınca Bireysel Muafiyet Tanınması Talebi” başlıklı dosyanın sonuçlandığını duyurdu.
Rapora göre BKM’nin sunduğu BKM Express, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesine aykırılık teşkil ediyor. Bu nedenle, aynı kanunun 8. maddesi kapsamında menfi tespit belgesi verilemeyeceği de dile getirildi. 4054 sayılı kanunun 5. maddesi kapsamında olan şartları da taşımadığı belirtilen hizmete muafiyet tanınamayacağı belirtildi. Bu nedenle de BKM’ye tanınan muafiyet geri alındı.
BKM Express kapanmak durumunda
Duyuruda ayrıca BKM’nin, gerekçeli Kurul kararının tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde hizmetlerini sona erdirmesi gerektiği açıklandı. Aksi durumda hem BKM hem de BKM’nin ortakları için 4054 sayılı kanunun 41. maddesi kapsamında soruşturma açılacağı belirtildi. BKM’nin ortakları arasında Akbank T.A.Ş. (AKBANK), QNB Finansbank A.Ş. (FİNANSBANK), T. Halk Bankası A.Ş. (HALKBANK), T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (ZİRAAT), T. Garanti Bankası A.Ş. (GARANTİ), T. İş Bankası A.Ş. (İŞ BANKASI), T. Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKIFBANK), Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YAPIKREDİ), ING Bank A.Ş. (ING BANK) ve Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) yer alıyor.
BKM, ortak komisyon bedeli belirleme yetkisini kaybederken 60 gün içerisinde her iki konu için de bireysel başvuru yapabilecek. BKM faaliyetlerinin hesap ayrıştırması 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren faal olacak. Karara göre BKM, 9 Kasım tarihinde ya kapatılacak ya da söz konusu muafiyeti kullanan özelliklerini devre dışı bırakacak.