Singapur’daki Tren Camları, Binaların Yanından Geçerken Neden Bulanıklaşıyor? (Bunu da Düşünmezsiniz!)

12
3
2
2
2
Singapur’un treninde çekilmiş bir video, ortaya çıktığı zaman birçok kişiyi hayrete düşürmüştü. Çünkü vagonun camları, bir anda blurlaşıyor ve dışarıyı görünmez bir hâle getiriyordu.

Aslında bu teknoloji çoktandır var, fakat biz bunu, Asya ülkelerinin resmen bizden birkaç yıl ileride yaşadığının bir göstergesi olarak da sayabiliriz.

Peki neden tren camları bir anda görünmez hâl alıyor dersiniz?

Choa Chu Kang’ta bir istasyonda çekilen görüntülerden biz teknolojiyi görsek de aslında sıklıkla kullanıldığını biliyoruz.

Singapur’un hafif raylı tren sisteminde kaydedilen görüntülerde cama dikkatli bakarsanız bir anda matlaştığını görürsünüz. Bu, aslında mahremiyet için yapılan ve oldukça ince düşünülen bir teknoloji. Ülkemizde olduğu gibi pek çok ülkede de göremediğimiz bu teknoloji, Singapur’da yıllardır kullanılıyor.

Üstelik daha da garibi, 1999’da açılan hafif raylı sistem, ülkedeki ilk sürücüsüz ve otonom tren sistemi özelliğine sahip. Bilgisayar sistemine bağlı trenler, coğrafi kodlamalara bağlı olarak apartmanlara yaklaştığında oldukça sessiz bir şekilde hareket ederken camları da otomatik olarak blurlaştırıyor.

Mahremiyeti korumak için geliştirilmiş muhteşem bir yenilik.

opak cam

Trenler yerleşim yerlerine yaklaştığında camlar, dışarıya bakıldığında görünmeyecek bir hâl alıyor. Mahremiyet alanına duyulan saygının büyük bir örneği bu teknoloji, akıllı cam teknolojisi olarak da biliniyor.

PDLC Cam, şeffaf ya da mat görünümünü kullanıcının isteğine bırakan, tek bir tuşla bu teknolojiyi aktif hâle getiren bir akıllı bir sistem. Ofislerde, evlerde ya da kamusal alanlarda kullanılabilen bu camlar, bizleri perde kullanımı derdinden tamamen kurtararak ilerleyen yıllarda daha da yaygınlık kazanacak gibi görünüyor.

Türkiye’deki toplu taşımalara böyle bir teknoloji gelse, sizce nasıl olurdu?

Kaynaklar: PolyTron, Phys

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

12
3
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
12
3
2
2
2