Bokeh, fotoğraf çeken kişilerin en çok yöneldiği tekniklerden bir tanesi. Aslında bu sözcük, bulanık anlamına gelen Japonca "boke" sözcüğünün bilerek deforme edilmiş hâlidir. Odaklanan nokta dışında kalan alanların bulanıklaştırılmasını sağlar. Bir efekti tabii ki derecelendirmek mümkün değil ancak hem iyi hem de kötü örneklerini pek çok paylaşımda görebiliyoruz.
DSLR gibi fotoğrafçılar tarafından kullanılan cihazlar, bu efektin esas kullanıldığı araçlar olsa da akıllı telefonlar da artık bu etkiyi taklit etmeyi planlayan portre modlarına sahip. Bu tekniği insanlar farklı amaçlarla kullanabiliyorlar. Fotoğrafları daha çekici hâle getirmek, bir hikâyeye estetik katmak ya da bir bir mesaj iletmek için bu teknik kullanılabiliyor. Gelin bu efekte daha yakından bakalım.
Bokeh etkisi nasıl ortaya çıkar?
Bokeh etkisi, öncelikli olarak alanın derinliği ile ilgilidir. Derinlik azaldıkça görüntüler de bulanıklaşır. Bu etkiye ve tercihlere göre bokeh stilleri farklı adlara sahip olabiliyorlar. Kamera ve lens kalitesi de bu noktada etkili olabiliyor. Bokeh tekniği, filmlerde ve videolarda da kullanılıyor. Bu teknik iyi kullanılmadığında rahatsız edici olabilse de iyi kullanıldığında daha dikkat çekici oluyor.
Kameralar ve lensler bir kenara bırakıldığında bazı detaylar, bokeh için büyük önem teşkil ediyor. Diyelim ki köpeğinizin fotoğrafını çekeceksiniz ve bokeh kullanmaya karar verdiniz. Bunu düz beyaz bir duvarın önünde yaparsanız ne kullandığınız cihaz ne de tekniğiniz bir anlam ifade etmeyecektir çünkü düz bir duvar, bulanıklaştırıldığında da düz bir duvar gibi görünür. Ormanlar, ışığın farklı katmanlarda dağıldığı açık alanlar, gece vakti şehir merkezleri oldukça başarılı fotoğraflar için arka plan oluşturabiliyor.
Aynasız kameralar veya DSLR makinelerle iyi bokeh fotoğraf nasıl çekilir?
Bokeh fotoğraf çekmek için uygun bir yer bulduktan sonra dikkat edilmesi gereken çeşitli detaylar mevcut. Bu detaylara dikkat etmek, bokeh tekniğini en iyi şekilde kullanmanızı sağlayacak.
Adım 1: Geniş açılı çekin
Lens genişliği lensten ne kadar ışık geçeceğini belirler. Ne kadar çok ışık gelirse derinlik o kadar az oluyor. Lensinizin maksimum genişliği, kullanabileceğiniz en güçlü bokeh etkisini belirlemekte kullanılıyor. Elle ayar yapmaya alışkın değilseniz aperture (diyafram açıklığı) olarak belirtilen ayarı değiştirin. Çoğu kamera, çekim hızını kendisi otomatik olarak eşitleyecektir.
Adım 2: Zoom yapın
Zoom yapmaya yarayan bir kameranız varsa yakınlaşabildiğiniz kadar yakınlaşın. Daha uzun yakınlaşma demek derinliği daha az olan kareler demektir. Tabii bu zoom lensleri için geçerli. Temel lenslerden bahsediyorsanız lens açıklıkları ile aperture oranları arasında bir denge tutturmanız gerekiyor.
Adım 3: Yakınlaşın
Fotoğrafını çekeceğiniz şeye yakın olun. Bu en basit adımlardan biridir ancak genelde göz ardı edilir. Kamera, odak nesneye ne kadar yakınsa o kadar yüksek bokeh etkisi ortaya çıkar.
Telefonla bokeh fotoğraf nasıl çekilir?
Pek çoğumuz profesyonel ya da yarı profesyonel fotoğraf makinelerine sahip değiliz. Neyse ki telefon kameralarımız gayet iyi iş çıkarıyor. Telefon kameralarının en iyi olmadığı noktalarda ise değişik çekim tekniklerini kullanmak geliyor. Yine de kullanabileceğimiz teknikler var.
Tüm telefonlarda olmasa da portre modu bu noktada iş gören bir yöntem. Bu özelliğe herkes başka bir özellik verse de yaptığı şey hep aynı: görüntüyü yapay zekâ aracılığıyla derinliği azaltılmış şekilde düzenliyor.