Kripto paraların temelinde yatan blokzinciri teknolojisinin belki de en önemli çıkış noktası, merkeziyetsizlik konusu. Peki aslında giderek büyük ve merkezi bir yapıya dönüşen olan borsalar çelişkiye mi sebep oluyor?
Binance CEO'su CZ'nin "şeffaflık" vurgulu prensipler açıklamasından sonra kripto para dünyasında daha önce defalarca kez gündeme gelen "merkeziyetsizlik" tartışmalarının fitili yeniden ateşlendi. Bu tartışmaların yeniden gündeme gelmesine neden olan son olay; Aralık 2021'de Türkiye'de resmi olarak hizmet vermeye başlayan ve dünyanın en büyük borsalarından FTX Global'in batması oldu.
Binance CEO'su CZ, FTX'e talip olduklarını ve satın alacaklarını söyleyince bu adım "merkeziyetsiz bir altyapı üzerine tekelleşme" anlayışı olarak yorumlandı. BTC Türk'ün kurucusu Kerem Tibuk'un Twitter'dan yaptığı açıklamalarla tartışmalara Türkiye'den de bir borsa katıldı.
Kerem Tibuk, BTC Turk'un yaklaşımını açıkladığı bir dizi paylaşımla tartışmalara dahil oldu:
BTC Turk'ün adını bir kenarı koyduğumuzda bu açıklamalar ne ifade ediyor?
Kerem Tibuk, aslında bu açıklamalarıyla sadece BTC Turk'ın yaklaşımını açıklamakla kalmıyor. Aynı zamanda dünyanın en köklü borsalarının yaptığı bazı faaliyetleri de ciddi şekilde eleştiriyor. Örneğin hacmi yüksek bir borsanın bu gücü ve elindeki müşteri portföyünü kullanarak -para karşılığında herhangi bir kripto parayı listelemesinin- hatalı olduğunu savunuyor.
Bir başka deyişle merkezileşen ve kapital bir güce kavuşan borsaların, bu gücü aslında kar elde etmek amacıyla kitleleri yönlendirmek için kullandıkları ifade ediliyor. Böyle bir durumda borsaların, kripto paraların temelinde yatan "merkeziyetsiz bir alternatif ekonomik model" önerisine ters düştükleri savunuluyor. Diğer taraftan BTC Turk, her ne kadar CE Kerem Tibuk'un açıklamalarındaki hassaslıklara sahip olsa da aslında merkezi bir yapı.
Kerem Tibuk'un bu açıklamaları üzerine düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.