Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Instagram'ın Bugün Erişime Açılıp Açılmayacağını Açıkladı

80
9
7
3
1
BTK, Instagram'a erişim engeli getirmişti. Platformla görüşmeler sürerken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan açıklama geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım uygulaması olan Instagram'a 2 Ağustos Cuma günü erişim engeli getirmişti. Konuyla ilgili olarak BTK'nın resmî web sitesinde yer alan açıklamada "instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir." ifadeleri kullanılmıştı.

Söz konusu hamle sonrası Instagram, hem mobil hem de web sürümüyle Türkiye'de erişim dışı kalmış durumda. Diğer Meta hizmetleri olan WhatsApp ve Facebook'a ise erişim sağlamak mümkün. Threads ise geçtiğimiz aylarda Türkiye'de erişime kapatılmıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Instagram konusunda bir ilerleme yok

Bugün bakanlık, Instagram'la görüşmelerine devam etmiş ve taleplerin yanıtlanması hâlinde erişime açılabileceğini belirtmişti. Herkes açılmasını beklerken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan moralleri bozacak açıklama geldi.

Bakan, Instagram yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Platformun erişim engeli konusunda bir gelişme olmadığını ve bugün bir şey yaşanmasını beklemediklerini aktardı. Buradan Instagram'ın bugün açılmayacağını ve bir süre daha kapalı kalacağını anlayabiliyoruz.

Neler olmuştu?

Meta'dan açıklama gelmişti

Instagram'ın çatı şirketi Meta'dan bir sözcü, BBC Türkçe'ye konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü, engeli kaldırmak için ellerinden geleni yaptığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye’de Instagram’a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi aileleriyle ve arkadaşlarıyla gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum bırakılırken işletmeler de aynı şekilde müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Instagram, cuma günü erişime kapatılmıştı

Dün gece mahkeme kararı çıkmasa da erişim engeli devam etmişti. Platform, şu anda erişime kapalı. Erişim engeli ile ilgili olarak konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uralıoğlu, kapatılma nedeninin katalog suçlar olduğunu belirterek, "Net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız." ifadelerini kullanmıştı. 

Instagram'ın erişime kapatılmasının ardından cuma günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da yeniden gündeme gelmişti. Altun, İsmail Heniyye suikasti ile ilgili olarak "İnsanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Karar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'dan ise şöyle açıklama gelmişti:

"Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz. Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz. Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun. Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. "Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız."

Katalog suçlar neler?

Bahsi geçen katalog suçlar, 5651 Sayılı Kanun'un 8. maddesinde şöyle tanımlanıyor:

a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;
1) İntihara yönlendirme (madde 84),
2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),
3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),
4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),
5) Müstehcenlik (madde 226),
6) Fuhuş (madde 227),
7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228),
suçları.
b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
c) (Ek:25/3/2020-7226/32 md.) 29/4/1959 tarihli ve 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar.
ç) (Ek:13/10/2022-7418/32 md.) 1/11/1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 27 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan suçlar.
Kaynak : https://www.cnbce.com/haberler/instagrama-erisim-engeli-getirildi-btknin-sebebi-belli-oldu-h2396
80
9
7
3
1
Emoji İle Tepki Ver
80
9
7
3
1