Burundan Enjekte Edilen Sprey Koronavirüs Aşısı Geliştirildi

32
6
3
2
0
Çin'de bilim insanları, kaslara iğne ile enjekte edilen koronavirüs aşılarına alternatif olarak burundan sprey olarak enjekte edilen bir koronavirüs aşısı geliştirdi. Söz konusu aşının insan testleri için onay alınmış durumda.

Çin’in Xiamen Üniversitesi, Hong Kong Üniversitesi ve Beijing Wantai Biological Eczacılık şirketi tarafından ortak çalışma ile geliştirilen bir koronavirüs aşısı, insan testleri için yasal izinleri almayı başardı.

Ancak bu üç kurum tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının, halihazırda testleri yapılmakta olan koronavirüs aşılarından önemli bir farkı bulunuyor. Bu aşı, iğne yoluyla değil, sprey olarak burundan enjekte ediliyor.

Sprey koronavirüs aşısı, direkt solunum yolundan enjekte ediliyor

sprey koronavirüs aşısı

Daha önce grip aşısı olarak da karşımıza çıkan sprey aşılar, daha çok iğne enjeksiyonundan kaçınmak isteyen çocuklar tarafından kullanılan, ancak iğneyle kıyaslandığında kullanımı nadir olan bir aşı türüdür.

Bilim insanlarının koronavirüs için bir sprey aşı geliştirme nedenleri ise doğrudan solunum yolu üzerinden enjekte edilen sprey aşının, iğne ile kaslara enjekte edilen standart aşılara göre koronavirüsle mücadelede daha etkili olabileceğinin düşünülmesi. 

Sprey aşı, akciğer hasarını ciddi şekilde azaltabilir

COVID-19 aşısı

Yapılan açıklamalara göre sprey aşı, koronavirüsün hücrelere tutunmasını sağlayan başak proteininin genetik bölümlerine sahip, zararsız bir grip virüsü taşıyor. Söz konusu aşı, vücudun COVID-19’a neden olan patojene karşı bağışıklığını harekete geçirmek için koronavirüsün neden olduğu doğal semptomları taklit ediyor.

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı Science and Technology Daily gazetesine göre söz konusu aşının klinik test öncesi fareler üzerindeki çalışmaları, aşının akciğer hasarını ciddi şekilde azaltabileceğini ortaya çıkardı. Aşının koronavirüse karşı insanlar üzerinde ne kadar etkili olacağını ise insan testlerinden elde edilen veriler paylaşıldığında (tabi bir gün paylaşılırsa) öğreneceğiz.

Kaynak : https://www.japantimes.co.jp/news/2020/09/11/world/science-health-world/china-coronavirus-nasal-spray-vaccine/
32
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
32
6
3
2
0