Google'ı Alt Etmeyi Başaran, Çoğunuzun Bilmediği Arama Motoru: 'Seznam'

65
13
6
6
5
Çekya dışında yaşıyorsanız, muhtemelen Seznam adlı arama motorunu hiç duymamışsınızdır; ancak birçok Çek için Seznam demek internet demek. Bu içeriğimizde, bir dönem Google’a dahi kafa tutan Prag merkezli arama motorunun çarpıcı hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.

Seznam, 1996 yılında Ivo Lukačovič tarafından yaklaşık 50.000 Çek korunası (yaklaşık 2.200 dolar) yatırımla o zamanki adı Çek Cumhuriyeti olan Çekya’nın ilk internet portalı olarak kuruldu. Piyasaya sürüldüğü ilk yıllarda ülkenin en popüler internet sitelerini ve günün önemli haberlerini listeleyen Seznam, kısa sürede Çekya’yı etkisi altına aldı.

Bu, Larry Page ve Sergey Brin’in Palo Alto’da Google’ı kurmasından iki yıl önceydi. 1998 yılında faaliyete geçen ABD’li şirket, ilk 10 yılında küresel arama pazarını tam anlamıyla domine etti; ancak Seznam’ın başarılı iş modeli, onu piyasadaki nadir oyunculardan biri yaptı. Seznam ayrıca bu süre zarfında haritalar, e-posta ve fiyat karşılaştırması gibi ücretsiz hizmetler de geliştirdi.

seznam

Google, takvim yaprakları 2008 yılını gösterdiğinde Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) içindeki 31 ülkenin 30’unda pazar lideri oldu. Tek istisna hangi ülkeydi dersiniz? Evet, doğru bildiniz, Çekya.

Fakat Çek arama motoru, Google’ın devasa gücüne yalnızca üç sene daha dayanabildi. EEA, Amerikalı internet devinin 2011’de Seznam’ı koltuğundan ettiğini açıkladı. Dijital pazarlama ajansı Evisions’ın son verileri, Google’ın Çekya pazarındaki payını 2018’in sonunda yüzde 74’e çıkardığını gösteriyor. Bu, Seznam’ın sahip olduğu yüzde 26’lık pazar payının neredeyse üç katı.

Çek şirketin kendi evinde aldığı yenilgi, Google ile arama pazarında rekabet etmenin ne kadar imkansız hale geldiğini gösteriyor. Eski Seznam CEO'su Michal Feix, Seznam'ın 2010 yılına kadar Google’a Çekya’da üstünlük sağladığını; ancak o tarihten sonra arama trafiğinin masaüstünden mobile kaydığına dikkat çekiyor. Bu değişimin altında yatan temel faktör ise Android tabanlı telefonlara önceden yüklü olan gelen Google uygulaması oldu. 

Google android

Google çatısı altındaki hizmetlerin önceden kurulu olduğu akıllı telefonlarla birlikte arama alışkanlıklarının radikal bir şekilde değiştiğini ifade eden Feix, “Bu Seznam için çok karmaşık bir sorundu. O andan itibaren kullanıcıların bizim radarımızdan kaybolmaya başladığını gördük” dedi.

Google ayrıca Android cihaz üreticilerinin arama uygulamasını ve Chrome tarayıcısını önceden yüklemesini istedi. Şirket böylece, pazardaki küçük ve orta ölçekli diğer şirketlerin yaşamasını çok daha zor bir hale getirdi. Keza Seznam da, Android uygulamaları aracılığıyla pazarı tekelleştirdiğini söylediği Google’ı AB’ye şikayet etmişti. Bu durumu göz önüne alan Avrupa Komisyonu, Temmuz 2018’de Google’a pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 4,7 milyar dolarlık rekor bir ceza verdi. 

Elbette bu ve bunun gibi para cezaları, Google’ın arama motoru pazarındaki baskınlığını korumak için büyük harcamalar yapmasını engellemiyor. Google’ın çatı şirketi Alphabet, arama hizmetlerindeki iş ortaklarına Gmail ve YouTube gibi diğer hizmetlerinden elde ettiği gelirlerin yüzde 13,6’sı kadar ödeme yapmıştı. Bu ortaklar arasında mobil operatörler, yazılım geliştiriciler ve cihaz üreticileri bulunuyor. ABD’li teknoloji devi, Google’ın iPhone’da varsayılan arama motoru olabilmesi için 2018 yılında Apple’a tam 9,4 milyar dolar ödeme yapmıştı. 

Kaynak : https://pressfrom.info/us/news/science-and-technology/-359988-czech-search-engine-seznam-beat-google-until-android-came-along.html
65
13
6
6
5
Emoji İle Tepki Ver
65
13
6
6
5
Yorumlar(8)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
5 yıl önce
Android yüklü telefonlara Googlenin önyüklü gelmesi Tekel Politikası oluşturmaktır. Bu bile Googleye Tekel suçlarından ceza almasına yeterli.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Saçmalık, 7 yıldır rekabetin hat safhada olduğu sektörlerde arama motoru optimizasyon uzmanlığı yapıyorum, Google'ın Çek başarısının geç gelmesinin nedeni google algoritmasının çalışma mantığıyla Çek dilinin söz diziliminin çok farklı çalışıyor olması.

Google'ın sıralama algoritması diğer dillere kolaylıkla adapte edilebilirken çek diline özel bir çalışma yapılması gerekiyordu ve beklenen zaman gelinceye kadar da konuyla ilgili bir atılım yapılma ihtiyacı hissedilmedi. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de yine Google'ın doğrudan çek özelinde bir çalışma başlatmaya çabalamasındansa yapacağı çeşitli ortaklıklar neticesinde bu görevi başkalarına devredebilecek olmasıydı. Örneğin Apple'a sadece varsayılan arama motoru olabilmek için ödediği devasa miktardaki para buna örnek, bing ile ya da türevi bir arama motoru ile rekabet edip iş gücünü verimsiz kullanmak yerine basit bir matematikle sorunu çözmeye gitti.

Özetle Türkçe dili ile yaptığınız aramanın neticesinde ortaya çıkan kalite ile ingilizce dilinde yaptığınız aramanın neticesinde ortaya çıkan kalite arasında dağlar kadar fark var. Merak edenler konuyla ilgili yapılan son güncellemelerden birisi olan 'Google BERT update' güncellemesini araştırabilir.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Çekya değil Hala resmi adı Çek Cumhuriyetidir.Düzeltilmesini talep ediyorum.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
kimse mynet'in o zamanki üstünlüğünden bahsetmiyor. 2000'ler gibi google türkiye'ye geldiğinde seznam gibi yerel olarak mynet'in de üstün olduğunu gördü ve satın alma teklifinde bulundu. maalesef mynet gelen paraya danamayarak arama algoritmasını tekrar arama motoru kurmama şartı -nı da kabul ederek sattı. belki bizim de seznam gibi şirketimiz olacaktı. şimdi yaani hikayeleri ile uğraşıyoruz ama az kullanılıyor olsa da alternatifin olması iyid.r
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
seznam, baidu, naver, ddg, yandex gibi arama motorlarının yüzü suyu hürmetine dönüyor bu dünya .
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
En iyisi Yandex. Eğer özelliklerini araştırırsanız bana katılırdınız. Mesela;
Turbo modu
Protect Aktif Koruması
Verileri şifrelemesi
Android'de bile uzantıları destekler
Sınırsız orijinal kalitede fotoğraf yedekleme
En doğru ve en iyi harita ( bunu anlatmama bile gerek yok. Yandex= Haritanın kralı)
Enerji tasarrufu
Görsel arama- fotoğrafı çek aynısını bul. Hatta bir insanın fotoğrafını bile aratabilirsin.
İnternetin lüksü Yandex'te. Sen neredesin?
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
5 yıl önce
Yandex in reklamları yükleme dayatmaları olmasa şimdiye kadar kullanırdım reklamdan bıktırdılar zorla yüklettiler defalarca sildim sırf bu yüzden sanırım hiç kullanmayacağım aslında harita uygulaması bir dönem google Maps den iyiydi Google son güncelleme ile durumu düzeltti
5 yıl önce
32 bit sürüm olması kötü mü yani? Daha iyi. Senin anlayacağını sanmıyorum.
5 yıl önce
Masaüstü tarayıcısında 32-Bit süürm dayatan, Chromium alt yapısını kullanan kötü tarayıcı. Arama motoru ise Türkiye sonuçlarında halen, İngilizce metinler veriyor.
5 yıl önce
bu nasıl bir reklam
5 yıl önce
Kesinlikle katılıyorum. Yandex, tarayıcı olsun arama motoru olsun harita olsun hepsinde en iyisi.
xnicat
5 yıl önce
Çıkarılacak ders: eğer sadece kendi kabuğunuzda kalırsanız, dünyaya açılmazsanız, zaten lider benim söyleyerek gelişmeye devam etmezseniz sonunuz seznam gibi olur. :) Çoğu kişi yahoo'nu google çakması sanar, ama yahoo googladan daha önce kuruldu. Google'dan önce yüzlerce diger arama motorları zaten vardı. İyi bir fikir ve iyi bir ürün başarının sadece %10'i. %90'i yönetmek ve devam etmek
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
5 yıl önce
Yandex'i kötüleyen arkadaş hiç kullanmamış sanırım ya da kullanmış ve anlamadığı için yahut hemen sıkıldığı için silmiştir.
-1
5 yıl önce
Google Adamdır ve En zeki şirkettir. Yandex yaho bing Zart Zurt vesaire diyenlere acıyorum sadece!
-3
xnicat
5 yıl önce
2000 yılında internette kullandığım tek site Yahoo! idi :)))) yani internete bağlanınca internetin bağlı olup olmadığını bile yahoo.com a girerek kontrol ederdik :)))) o sıralar Türk kullanıcılar mynet'i tercih ederlerdi ama arama motorlarının babası Yahoo idi... Google ilk çıktığında Yahoo'nun çakması derdik . şimdi Yahoo'yu resmen bitirdi :))) Bing Microsoft'un ölü yatımı. ondan bi cacık olmaz. Yandex ise birebir Google'un yolundan gidiyor.. aynı hizmetleri çıkarıyor benzer iş planını uyguluyor ve gelecek vadediyor yani işini biliyor.. Google'ın dünyada tekel olmasını hiç kimse istemez, muhakkak alternatifi olmalı ki kullanıcılara kelek yaptığında kullanmama lüksümüz olsun.. Arama sonuçlarında Yandex hala kötü olsa da Google gibi korsan veya illegal içerikle çok ağır sansür uygulamıyor ve arama sonuçlarında bulabiliyorsunuz. Diğer tarayıcı, harita, disk gibi uygulamaları da en az Google'unkiler kadar tatmin edici.
5 yıl önce
Yahoo amerikan kafasından çıkmadığı için, şu anda bu kadar batık durumda. Global oynamazsan asla Google ile yarışamazsın. Yarıştığını sanan Yandex ve Bing bizim ülkemizdeki arama sonuçlarındaki değerler hep yabancı dilde.
5 yıl önce
Google Android sayesinde bir yerlere gelebilmiş bir şirket eğer ellerinde Android olmasaydı basittsiz Google belini hiçbir şekilde doğrultamazdı ama işte öldürmeyen allah öldürmüyor bunların başına da talih kuşu kondu. Yahoo Google'ı tükürüğünde boğardı yoksa.
5 yıl önce
Senin sirketin var mi?
-1
5 yıl önce
Darısı tüm dünyanın başına bing, duckduckgo, yandex, ecosia, yahoo aklıma gelenler
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
5 yıl önce
İnternetin sadece Google'dan ibaret olduğunu sanan arkadaş senin için üzülüyorum.
5 yıl önce
Islak rüyalarınız.......... Google demek Internet demek NOKTA "."
-1