OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, geçtiğimiz aylarda kullanıma sunulduktan sonra tüm interneti etkisi altına almayı başarmıştı. Yapay zekâ, insan gibi paragraflar oluşturma, matematik problemi çözme ve daha birçok işlevi şaşırtıcı derecede iyi bir şekilde yerine getirebiliyordu.
Bugün ise İsviçre merkezli yatırım bankası UBS tarafından paylaşılan bir analiz, ChatGPT’nin ne denli başarılı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Analize göre yapay zekâ, tarihin en hızlı büyüyen tüketiciye yönelik uygulaması hâline geldi.
ChatGPT, yalnızca iki ayda 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştı
Analiz, sohbet botunun yalnızca iki ayda 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaştığını ortaya koyarak rekor kırdığını ortaya koydu. UBS’den yazarları, “20 yılda bu kadar hızlı büyüyen bir internet uygulaması gördüğümüzü hatırlamıyoruz” ifadelerini kullandı. Similarweb’ten elde edilen verilerde, ayrıca 13 milyon günlük ziyaretçinin sohbet botunu ziyaret ettiği de aktarıldı.
UBS, ChatGPT’yi ‘uygulama’ olarak tanımlarken ZDNet’e göre yapay zekânın kendisi, bir uygulama olmadığını, insan benzeri metinler oluşturmak isteyen bir ‘makine öğrenimi modeli’ olduğunu söylüyor.
TikTok’un 100 milyona ulaşması 9 ay, Instagram’ın ise 2 buçuk yıl sürmüştü
ChatGPT’nin ne kadar hızlı büyüdüğünü görmek için bir karşılaştırma da yapalım. Reuters’ın aktardığına göre son zamanların en popüler uygulaması TikTok’un 100 milyon kullanıcıya ulaşması dokuz ay sürmüştü. Öte yandan Instagram, iki buçuk yılda bu miktarda kullanıcıya ulaştı. ChatGPT ise yalnızca iki ayda bunu başarabildi. Yapay zekânın aralık ayındaki kullanıcı sayısının 57 milyon olduğunu da ekleyelim.
OpenAI’ın sohbet botu, bireysel kullanıcıların yanı sıra dev şirketlerin de dikkatini çekiyordu. Öyle ki Microsoft, OpenAI’a milyonlarca dolarlık yatırım yaparken Google da ChatGPT rakibi bir yapay zekâ üzerinde çalışıyordu. Buna ek olarak yakın zamanda ChatGPT’nin ücretli bir versiyonunun tanıtıldığını da ekleyelim.
ChatGPT’nin şaşırtıcı yeteneklerinin yanı sıra biraz eleştirildiğini eklemekte fayda var. Birçok uzman, intihal, dezenformasyon gibi konularda sohbet botuna yönelik açıklamalar yapıyordu. Hatta ABD’deki bazı okulların çocukların öğrenimine zarar verdiği gerekçesiyle yapay zekâyı yasakladığını bile görmüştük.