ChatGPT'yi Eleştiren Onaylı Bir Makaleyi Bizzat ChatGPT'nin Yazdığı Ortaya Çıktı!

25
1
1
1
1
Birleşik Krallık'ta bir grup bilim insanı, kimseye bilgi vermeden ChatGPT'ye bir makale yazdırdı. Daha sonra da bu makaleyi hakem heyetine sunan bilim insanları, makale için onay almayı başardı. Peki bilim insanları neden böyle bir şey yaptı?

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından bir tanesi hiç şüphesiz ChatGPT. En basit anlatımı ile sohbet botu olarak tanımlayabileceğimiz araç, istenmesi halinde makale üretimleri de yapabiliyor. Bu konuda gelinen son aşama ise ChatGPT'nin yazdığı bir bilimsel makalenin, kolay kolay hiç kimse tarafından anlaşılamayacağını gözler önüne seriyor. Gelin Birleşik Krallık'ta yaşanan garip bir olaya yakından bakalım.

Plymouth Marjon Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, "Sohbet ve Hile: ChatGPT Çağında Akademik Dürüstlüğün Sağlanması" isimli bir makale yazdılar. Bu makalenin amacı, akademik makalelerin ChatGPT'ye yazdırılmasının bir hile olduğunun savunulmasıydı. Buraya kadar her şey normaldi. Education and Teaching International Dergisi'nin hakem heyeti, söz konusu makaleyi onayladı.

Ancak bu makale, bizzat ChatGPT tarafından yazılmıştı!

ChatGPT

Profesörlerin bilgi vermeden akademik heyete onaylattıkları makale ile ilgili gerçek sonradan açıklandı. Makalenin baş yazarı olan Prof. Debby Cotton, makaleyi yapay zekaya yazdırdıklarını, ChatGPT'nin potansiyelini göstermek için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. "Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve üniversitelerin onu geçmesi zor olacak." diyen bilim insanı, bunun aslında bir silahlanma yarışı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir başka isimse bilgisayar bilimcisi Thomas Lancaster oldu. Lancaster, yapay zeka tarafından üretilen makale için "İngilizce kullanımı ve gramer kalitesi de genellikle bir öğrenciden daha iyi." ifadelerini kullanırken, üniversitelerde bir panik havası oluşmaya başladığını söyledi. "Önümüzdeki tek şey yazılı bir belgeyse, bunun bir makine tarafından yazıldığını kanıtlamak inanılmaz derecede zor." diyen bilim insanı, üniversitelerin performans ölçümü için yeni yollar geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : https://www.indyturk.com/node/618356/bi%CC%87li%CC%87m/akademik-makaleleri-chatgptye-yazd%C4%B1rarak-hile-yapmay%C4%B1-konu-alan-akademik
25
1
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
1
1
1
1