CIA tarafından hazırlanan; İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'nın istihbarat şefleriyle paylaşılan raporda Huawei'nin kısmen Halk Kurtuluş Ordusu, Çin Ulusal Güvenlik Komisyonu ve Çin istihbaratı tarafından finanse edildiği ifadesine yer verildi. Huawei, sürecin en başından beri bağımsız bir şirket olduğunu iddia etmesine rağmen CIA'in böyle bir rapor sunması, diğer ülkelerin de Çinli üreticiye karşı farklı politikalar uygulamasına yol açabilir.
ABD, Yeni Zelanda ve Avustralya daha önce ülkelerindeki 5G ağlarının kurulmasında Huawei donanımlarını yasaklamış olsa da İngiltere ve Kanada bu yönde bir adım atmamıştı. CIA'den gelen bu rapora göre İngiltere ve Kanada'daki servis sağlayıcıların Huawei'nin donanımlarını kullanması, ülkelerin bilgi güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor.
İngiltere'de daha önce yapılan çalışmalarda Ericsson veya Nokia donanımlarına geçiş yapılmasının 5G sürecini geciktireceği sonucuna ulaşılmış, bunun nedeni olarak da Huawei'nin 4G ekipmanlarının devreden çıkarılması gerektiği gösterilmişti. İngiltere'nin CIA raporundan sonra bu durumu tekrar gözden geçirmesi bekleniyor.
ABD ve bazı ülkelerde uygulanan yasaklara rağmen Huawei, geçtiğimiz yılı dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi olarak kapattı ve bazı analistlere göre bu yıl listede daha üst sıralara yükselecek. Çinli şirket akıllı telefon pazarındaki başarısına ek olarak ağ donanımlarında da sektörün lideri konumunda. CIA raporu sonrası ülkelerin Huawei'e yaptırım uygulayıp uygulamayacağını hep birlikte göreceğiz.