Çin, Ay'ın Görünmeyen Tarafından Dünya'ya Örnek Getiren İlk Ülke Oldu

5
3
2
1
0
Çin'in birkaç ay önce Ay'ın görünmeyen yüzüne gönderdiği Chang'e 6 aracı, Dünya'ya geri döndü. Araç, uydunun öteki tarafından örnek getirerek tarihe geçti.

Uzay araştırmaları konusundaki hamlelerini iyice artıran Çin, geçtiğimz aylarda Chang’e 6 ismini verdiği uzay aracını Ay’a göndermişti. Araç, bu ay başında da uydumuzun görünmeyen yüzüne iniş yapmıştı.

Chang’e 6’nın görevi, Ay’ın uzak taraftaki yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplayarak insanlık tarihinde bir ilke imza atmaktı. Görev, dün başarıyla gerçekleşti.

Chang’e 6, Ay’ın görünmeyen yüzünden örnekleri Dünya’ya getirdi

Araç, geçtiğimiz gün sabah saatlerinde Moğolistan’a iniş yaptı. Ay’dan topladığı örnekleri, bilim insanlarının incelemesi için başarılı bir şekilde gezegenimize getirdi. Bunların, 2,5 milyon yıllık volkanik taş da dahil birçok önemli örneği içerdiği söyleniyor.

Haziran başında Ay’a inişini gerçekleştiren Chang’e 6, 48 saatten biraz daha uzun bir sürede bir matkap yardımıyla kaya ve toprak örneklerini topladı. Sonrasında ise Dünya’ya geri dönüşüne başladı. Çin’in 2019’da Ay’ın görünmeyen yüzüne ulaşan ilk ülke olduğunu belirtelim. Chang’e 6 ile bu konuda bir başarıya daha imza atmış oldular.

1,8 kilogram ağırlığında olduğu aktarılan örnekler, araştırmacılar tarafından analiz edilecek. Ay’ın oluşumu ve evrimi hakkındaki gizemler hakkında bize nasıl bilgiler sunacağını bekleyip göreceğiz.

Ay’ın öteki yüzü, genel olarak halk arasında “karanlık yüzü” olarak tanımlanıyordu. Ancak bu doğru değil. Ay’ın ışık almaması gibi bir durum yok. Uydunun tüm yüzeyinde gece ve gündüz yaşanıyor. Diğer tarafın görünmemesinin nedeni ise Ay’ın dönüşü ile gezegenimizin dönüşünün benzerliği. Bu nedenle sürekli aynı tarafını görüyoruz.  

Chang'e 6'nın Dünya'ya dönüş anları

Araç, Ay'a böyle inmişti:

 

5
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
2
1
0