Çin, ChatGPT'ye Karşı Savaş İlan Etti: Rakip Yapay Zeka Geliştiriyor, ChatGPT Kullanımını Yasaklıyor

9
2
1
0
0
Çin, OpenAI'ın sohbet botu ChatGPT'ye karşı savaş ilan etme aşamasına geldi, teknoloji şirketlerine talimatlar verdi. İşte Çin'de ChatGPT'ye yönelik yaşanan tüm gelişmeler...

Kasım 2022’de halka açılan yapay zekâ sohbet botu ChatGPT, kabiliyetleriyle tüm dünyada viral olmayı başardı. Bugün pek çok sektörde de kullanılmaya başlanan yapay zekâ, doğu bloğunun teknolojik gücü Çin’den ise yasaklarla karşılaştı.

Peki Çin, ChatGPT’ye neden karşı çıkmaya başladı? Gelin, Çin ve ChatGPT kararlarına detaylı bir bakış atalım, bu konudaki son gelişmelere göz atalım.

Çin’in ChatGPT’yi yasaklaması:

chatgpt

22 Şubat günü Hong Kong’dan gelen haberler, Çin’deki regülatörlerin Çin merkezli teknoloji şirketlerine ChatGPT hizmetlerini sunmaması talebinde bulunduğunu ortaya koymuştu. Bu şirketler arasında Ant Group, Alibaba Group ve Tencent Holdings dahi bulunuyordu.

Söz konusu yasakla birlikte teknoloji şirketlerinin, halkın ChatGPT’ye erişmesini sağlamasının önüne geçilmesi hedefleniyordu.

Çin, ChatGPT’yi neden yasaklamaya başladı?

chatgpt

Çin’in ChatGPT önlemlerine karşı gerekçesi resmi bir şekilde paylaşılmadı. Fakat China Daily gibi yayın kuruluşları, bu kararın nedenine ışık tutabilen içerikler paylaştı.

China Daily, 20 Şubat haftasında paylaştığı videoda ABD’nin yapay zekâ araçları ile dezenformasyon oluşturduğunu öne sürdü. Videoda ChatGPT aracı da yer aldı. ChatGPT, videoda “Sincan” anahtar kelimesi verildiğinde insan hakları ihlallerinden bahsediyordu.

İkinci neden: Teknoloji şirketleri ChatGPT rakiplerini geliştiriyor

ChatGPT yasağının bir gerekçesi de Çinli teknoloji devlerinin çalışmaları olabilir. Şubat ayının başında Çinli arama devi Baidu, 2019 yılından bu yana “Ernie” adlı yapay zekâ sohbet botu üzerinde çalıştığını açıklamıştı.

27 Şubat’ta gelen bir diğer haber ise dünya devi Tencent’ten geldi. Reuters, Tencent’in ChatGPT rakibi bir sohbet botu geliştirmeye başladığını öne sürdü. Şirket, bot için geliştirici ekibini de kurdu. Tencent’in geliştirmekte olduğu botun ismi ise “HunyuanAide” olarak paylaşıldı.

Üçüncü neden: Çin’in “ChatGPT benzeri Çinli araçlar, ülkenin gelişmesini sağlayabilir” görüşü

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, 24 Şubat’ta yaptığı açıklamada ChatGPT benzeri teknolojilerin yapay zekânın Çin toplumu ve ekonomisindeki entegrasyonunu hızlandırabileceğini ifade etmişti.

  • Batı-doğu bloğu arasındaki teknolojik çatışma, artık somut bir şekilde yapay zekâ botlarına da yansıdı.
9
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
0
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Van - Gevaş ilçesinin hemen güneyinde bir sıra dağ olarak uzanan ve Gevaş sırtını dayadığı dağın ismi Artos ve yükseklik 3550 m fakat bu dağın devamı İlçenin güneyinde , batıya doğru uzanan Akdamar adasının karşısındaki z dağın ismi de Kavuşahap veya ihtiyarşahap dağlarıdır Zirve 3650 m dir
Van - Hoşap ilçesinde ise Başet Dağı 3670 rakıma sahiptir Van - Doğusunda 5km Erek Dağı 3250 m rakım vardır
Hakkari Mor dağlar 3800 m
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Güzel ülkem...
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
fotoğraf çekmek içinde kütahya yolu ormanlık alanlar tam zamanı şimdilerde,ağaçlardaki o renk cümbüşü nü ben başka yerlerde görmedim kırmızıdan sarıya sarıdan yelişin solukluğuna
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
ay bayıldım. hepsine çıkmak istiyorum.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
:D görsellerle gerçekler çok farklıdır ama acıdan da bayıltırlar haberin olsun :)))))