Çin'in Elektrikli Otomobil Atılımına Harcadığı Para Ortaya Çıktı

5
4
2
1
0
Son dönemde elektrikli otomobil pazarında zirveye oynayan Çin'in bu atılım için harcadığı miktar belli oldu.

Elektrikli otomobil pazarının yükselen yıldızı şüphe yok ki Çin menşeli otomobil üreticileri oldu. Başta BYD olmak üzere bu ülkeden çıkan üreticilerin piyasalardaki etkisi oldukça dikkat çekici oldu. Öyle ki pek çok ülke, Çin'den ithal edilecek otomobillere ek vergiler uygulayarak kendi üreticilerini koruma yoluna gitti. 

Çin'in bu atılımının sırrını, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi adlı bir düşünce kuruluşu ortaya çıkardı. Yapılan çalışmaya göre Çin, 2009 yılından bu yana BYD gibi markaların gelişim süreçlerine toplamda 230 milyar dolar yatırım yaptı. 

Destekler ek vergilerin de konusunu oluşturuyordu

byd

Çin'in sağladığı destekler, AB'nin Çin'den ithal edilecek otomobillere getirdiği %38'e varan ek vergilerin de gerekçesi olarak gösterilmişti. Avrupa Birliği yetkilileri, Çinli üreticilere sağlanan destekten kaynaklı olarak bu ülkedeki üreticilerin Avrupalı firmalardan çok daha düşük maliyetle üretim yaptığını belirtmişti. 

Çin şu anda dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı konumunda bulunuyor. Asya devi, 2023 yılında küresel elektrikli otomobil satışlarının yüzde 60'ının gerçekleştirildiği ülke konumunda bulunuyordu. Çin bu alanda ABD ve Japonya gibi büyük rakiplerini büyük farkla geride bırakmıştı. 

CSIS'e göre 230 milyar dolar, Çin'in bu alandaki desteğinin gerçek boyutunu da yansıtmıyor. Zira bu miktara yerel yönetimlerin sağladığı destekler dâhil değil. Çin'de elektrikli otomobil üreticileri vergi muafiyeti, yatırım desteği gibi avantajlar sağlanıyor. 

Kaynak : https://www.autoblog.com/2024/06/22/china-spends-at-least-230-billion-trying-to-win-the-ev-race-think-tank-finds/
5
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
4
2
1
0