Son yıllarda ülkelerin ilgisi bir kez daha uzaya dönmüş durumda. Uzayda önemli güçlerden biri olmak isteyen Çin, bu alanda ABD ve Rusya ile arasındaki açığı kapatmak için oldukça sıkı şekilde çalışmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta sonu Çin’in gizemli bir uzay aracının yörüngeye gönderildiği haberi gelmiş, daha sonra da bu aracın ülkenin uzay havacılık araştırmalarının bir parçası olan yeniden kullanılabilir uzay aracına ait olduğu ortaya çıkmıştı. Yörüngede iki gün geçiren araç Dünya’ya dönüş yaptı.
4 Eylül’de fırlatılmıştı
Uzay aracı 4 Eylül Cuma günü fırlatılmıştı. Çin’in devlet kontrolündeki haber ajansı Xinhua, aracın 6 Eylül’de iniş gerçekleştirdiğini açıkladı. Yeniden kullanılabilir roketin sağ salim inmiş olduğu doğrulansa da tam olarak hangi görevle fırlatıldığı konusunda Çinli makamlardan bir açıklama gelmedi.
Söylentilere göre bu fırlatma, Çin’in uzun süredir üzerinde çalıştığı bir yeniden kullanılabilir roket üretme ve kullanma çalışmalarının testi olarak yapıldı. Gelen haberlere göre araç, en azından yörüngeye çıkıp sağlam şekilde geri dönme açısından beklentileri karşılayabiliyor.
Araç, planlanan inişini planlanan 2 günlük yörünge yolculuğunun ardından tamamladı. İniş haberini Xinhua verirken, aracın tam olarak nereye indiği belirtilmedi. Kalkış ise modifiye edilmiş bir Long March-2F roketiyle Kuzey Çin’de yer alan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden gerçekleştirilmişti.
“Uzay uçağı” gerçek olabilir
Çin, testlerde kullandığı aracı Uzay uçağı olarak adlandırıldı. Uzmanlar ise kanatları olmayan ve yörüngede gezebilen bir aracı uçak olarak nitelendirmeye pek de sıcak bakmıyor. Tabii bu isim Çin’in aracı turistik olarak kullanma fikrinden kaynaklı olabilir.
Yeniden kullanılabilir uzay aracı bir noktada SpaceX’in Crew Dragon aracı ve diğer organizasyonların yeniden kullanılabilir uzay gemileri gibi olacak. ABD de geçmişte benzer bir aracı, 1 yıldan uzun bir süreliğine yörüngeye yollamıştı.