Çin Bilimler Akademisi, isyanları bastırmak için kullanılacak ilk taşınabilir sonik silahı geliştirdi. Akademi, kendi internet sitesinden, sonik silahla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, askeri ve kolluk kuvvetleri ile ortak yapılan bir çalışmanın sonucunda tüfek şeklinde düşük frekanslı ses dalgalarını kullanan bir silahın geliştirildiği belirtildi.
1940’lı yıllarda yapılan araştırmalar, düşük ses frekanslı ses enerjisinin, yoğunluğuna maruz kalmaya bağlı olarak, baş dönmesine, baş ağrısına, kusmaya, bağırsak spazmına, istem dışı dışkılamaya ve kalp krizine sebep olacağını ortaya çıkarmıştı.
Çin’in 2007 yılında çalışmasını başlattığı sonik silahın ise çalışma prensibi, klasik sonik silahlardan farklı. Projenin önde gelen bilim insanlarından Profesör Xie Xiujuan, cihazın inert bir gaz içeren tüple çalıştığını söyledi. Tüpün içerisinde olan gaz parçacıkları ısı etkisi ile titreşim hareketi yapıyor ve derin, monoton bir ses yayıyor.
Çin Bilim Akademisi, sonik silahın prototipinin saha ve üçüncü taraf testlerinden başarıyla geçtiğini, insan vücudu üzerindeki etkilerinin değerlendirildiğini açıkladı.
Cihaza dair, sadece Çin Bilim Akademisi toplantısında masada duran tüfek görüntüsü hariç bir fotoğraf yayınlanmadı. Silah hakkında açıklama yapan Xie Xiujuan’da silahın kullandığı frekans ve etkili menzili gibi detayları vermeyi reddetti.
Çin’in askerlerinin ya da polisinin bu silahı kullanmış olabileceğine dair bir rapor bulunmuyor.