İnsanlık Olarak Çıplak Dolaşmayı Ne Zaman Bıraktık? İlk Kıyafet Kalıntıları Tahmin Ettiğinizden Çok Daha Eski!

4
2
0
0
0
“Giyinmek” kavramının ne zaman ortaya çıktığı ve insanların buna uyum sağladığı, tahmin ettiğinizden çok daha eskiye dayanıyor. Bakalım ilk kıyafet kalıntısı ne zaman bulundu ve insanlar olarak hangi tarihte çıplak gezmeyi bıraktık?

Kendinizi bildiniz bileli kıyafet giyiyorsunuz değil mi? Bu kıyafetler hem hava şartlarına göre avantaj sağlarken hem de tarzımızın bir parçası oluyor.

Sahiden, giyinmek ve kıyafet fikri ilk nasıl ortaya çıktı? Ne zamandan beri çıplak değil de kıyafetle geziyoruz? Şimdiye kadar keşfedilenleri aktaralım.

En eski kıyafet kaç yılında ortaya çıktı?

Bilinen en eski kıyafet

Tabii ki çeşitli resimlerde ve tasvirlerde insanların bir şekilde vücutlarının belirli yerlerini kapattığını görebiliyoruz. Ancak bunların hiçbirine tam anlamıyla kıyafet diyemeyiz tabii ki.

Mısırbilimci Flinders Petrie’nın eski Mısır mezarlığı Tarkhan’daki keşfine göre Birinci Hanedan mezarında bir gömlek vardı. MÖ 3482-3102 yılları arasında kullanıldığı tahmin edilen bu kıyafet, bildiğimiz en eski kanıt fakat dokuma kumaşlara dair en eski kanıt değil.

Kanıtlar Türkiye’ye kadar uzanıyor.

Çatalhöyük'te bulunan kalıntılar

Arkeologlar, Çatalhöyük’teki kalıntılarda 8500 yıllık bitki bazlı dokuma kumaş parçaları bulmuştu. Buradan yaklaşık 1.440 km uzaklıktaki Dzudzuana Mağarası’nda ise bir kısmı boyanmış keten lifler bulunmuştu. Bu lifler, yaklaşık 30.000 yaşındaydı!

Daha da geriye gidebiliriz. Kıyafetlerde yaşayan vücut bitlerini inceleyen araştırmacılar, bu hayvanların ne zaman ortaya çıktığına baktı ve 83.000 ila 170.000 yıl öncesine kadar gittiğini buldu. Tabii ki bu kesin ve somut bir kanıt olamaz ancak ihtimaller arasında. Tarihte geriye gittikçe net bir kanıt bulma ihtimali o kadar zorlaşıyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

4
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
0
0
0