Çocukken Müzik Aleti Çalanların Yaşlılıklarında Daha İyi Zihne Sahip Oldukları Açıklandı

3
3
2
0
0
Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre çocukluğunda müzik aleti çalanlar, yaşlılıklarında zihinsel olarak daha sağlıklı oluyorlar. Bu etki her ne kadar küçük olsa da kayda değer.

Küçük yaşlarda müzik aleti öğrenmenin zihinsel gelişime katkısı bugüne kadar defalarca kanıtlanmıştı. Yeni yayımlanan bir araştırma da bu gerçeği tekrar gözler önüne serdi. Psychological Science dergisinde yayımlanan yeni araştırma, çocukluğunda bir müzik aleti çalmayı öğrenen kişilerin ileri yaşlarda daha iyi düşünme yetenekleri olabileceğini ortaya koydu.

Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanları, araştırmalarında 366 katılımcıdan faydalandı. Katılımcıların 117’si, bir müzik aleti çalma konusunda deneyimli olduklarını paylaştı. Bunların bir çoğunluğuysa özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde müzik aleti çaldığını ifade etti. En fazla çalınan müzik aleti piyano olurken, diğer aletler arasında akordeon, gitar ve keman da yer aldı.

Enstrünman çalanlarda daha iyi bilişsel beceri görüldü:

çocukken gitar çalmak

Katılımcıların tamamı, ‘Lothian Birth Cohort’ adlı kapsamlı kohort çalışmasının katılımcılarıydı. Bu kişiler, çocukluklarından bu yana çocuk gelişimine dair araştırmalarda yer alarak verilerini paylaşmışlardı. Bu araştırmalardan birisi de 11 yaşında gerçekleştirdikleri standart bilişsel yetenek testiydi.

Katılımcılar, akıl yürütme, uzamsal farkındaki ve sayısal analiz gerektiren soruların yer aldığı bu araştırmaya 70 yaşında tekrar katıldı. Bilim insanları, testin sonucunda gençlik döneminde bir müzik aleti öğrenen kişileri, yaşlılıkta gelişmiş düşünme becerilerine sahip olduğunu gördü. Bu kişiler, müzik aletiyle az bir deneyime sahip olan veya hiç olmayan kişilere göre bilişsel yetenek testinde daha fazla yaşam boyu gelişme gösterdi. Üstelik bu durum, kişilerin sosyo-ekonomik durumları, aldıkları eğitim ve yaşlılıktaki sağlık durumları da hesaba katıldığında aynıydı.

Yine de tam olarak ‘kanıt’ değil:

Öte yandan araştırma hakkında yorum yapan emekli Profesör Ian Deary, “Enstrüman çalma ile yaşam boyu bilişsel gelişim arasında bulduğumuz ilişkinin küçük olduğunu ve birincisinin ikincisine neden olduğunu kanıtlayamayacağımızı vurgulamalıyız.” ifadelerini kullandı. Fakat yine de bu sonuçların takip edilmeye değer olduğunu belirtti.

Kaynak : https://www.theguardian.com/education/2022/aug/29/playing-music-in-childhood-linked-to-a-sharper-mind-in-old-age-study-suggests
3
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
2
0
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
11 ay önce
Gercekten çok çok kaliteli görünüyor umuyorum ki bizi hayal kırıklığına uğratmaz. Açıkçası filmin nasıl göründüğünden çok içeriğinin nasıl olduğu benim için daha önemli.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
11 ay önce
Umarım bütçe sıkıntısı olmadan çekiliyordur. Acelemiz de yok zaten şöyle bize yakışan bir film olası dileği ile.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
11 ay önce
Lets go Alper Caglar
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
11 ay önce
İnşallah sadece ben Legolas ve Gimli ye benzetmişimdir.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
11 ay önce
Legolas ve Gimliye benzetmen için çaba sarfetmen lazım.
11 ay önce
Gelen görüntüler heyecanlandırdı yalan yok. Artık biz de böyle bir şey yapıyoruz diye mi bilmiyorum ama aşırı büyük heyecanla bekliyorum bu film üçlemesini. Umarım üzmez. Bizim mitolojimiz gerçekten çok ilgi çekici bir mitoloji zaten. Ekranlarda görünmesi iyi olurdu diye düşünürdüm hep.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .