2019 yılından bu yana hayatımızı etkileyen en önemli etmenlerden biri COVID-19 pandemisiydi. Bazı kişiler kısa sürede hastalığı atlatırken bazı kişilerde ise hastalığın etkilerinin aylarca, hatta zaman zaman daha da uzun süre yaşadığı gözlemlendi. Semptomların bu kadar uzun süre görülmesinin nedeni ise doğrudan kişilerin psikolojisi olabilir.
Yeni bir araştırmaya göre depresyon, anksiyete ve stres bozukluğu gibi etmenler nedeniyle insanların COVID-19 kaynaklı sorunlarının ortadan kalkması daha uzun sürüyor. Yani mental sağlığınız, fiziksel sağlığınız üzerinde de etkili oluyor.
Stres, COVID-19'un etkilerini uzatıyor
Mental açıdan yaşanan sıkıntıların fiziksel sorunlara etkisiyle ilgili olarak en ilginç bulgulardan biri ise normalde etkisinin daha fazla olması beklenen hipertansiyon geçmişi, şeker, yüksek kolesterolün etkisinin bile mental etki kadar fazla olmaması.
Araştırmacılardan Dr. Siwen Wang, yaptığı açıklamada “Uzun süreli COVID yönünden açıkça, bu (mental sağlık) açıdan bakmanın, fiziksel sağlık açısından bakmak kadar da değerli olduğunu görüyoruz.” dedi ve mental sağlığa da genel anlamda fiziksel sağlık gibi daha fazla özen göstermek gerektiğini ifade etti.
Öte yandan araştırmacılar, hastalığın etkilerinin psikolojik olmadığını, fiziksel bir etkisi bulunduğunu ortaya koydu. Çalışmada COVID-19 rahatsızlığı geçiren 3.193 hemşire ile çalışıldı. Sonuçlara göre COVID’in etkileri, stres altındaki kişilerde %30-50 arasında daha uzun oluyor.
Bu durumun temel nedeni olarak ise sitokin proteinlerinin salınmasıyla stres arasındaki ilişki gösterildi. Stres nedeniyle bu proteinin salınımı arttığı zaman ateşlenme miktarı da artıyor. Öte yandan araştırmanın çok benzer özelliklere sahip insanlarla yapılmış olması, durumun farklı kişilerde farklı gelişebileceğine işaret ediyor olabilir.