Geçtiğimiz günlerde The Lancet adlı bir akademik dergide yayınlanan araştırmaya göre COVID-19, çocuklarda çoklu sistem inflamasyon sendromuna (MIS-C) neden olabiliyor. Üstelik Texas Sağlık Bilimleri Merkezi Üniversitesi’nden Alvaro Moreira’ya göre MIS-C, asemptomatik vakalarda dahi virüs enfekte olduktan 3-4 hafta sonra ortaya çıkabiliyor.
"MIS-C, SARS-COV-2 ile ilişkili yeni bir çocukluk hastalığı"
“Bu, SARS-COV-2 ile ilişkili olduğuna inandığımız yeni bir çocukluk hastalığı.” diyen Dr. Moreira, hastalığın çok sayıda organa aynı anda saldırdığı için ölümcül olabileceğini; kalp, akciğer, gastrointestinal sistem veya nörolojik sistemde ortaya çıkabileceğinden doktorların dahi başlangıçta hastalığı tespit etmekte zorlanacağını ifade etti.
MIS-C’deki iltihaplanma oranının Kawasaki ve toksik şok sendromu ile kıyaslandığında çok daha yüksek olduğunu ifade eden Dr. Moreira, buna karşın MIS-C’nin tedavisinde Kawasaki hastalığının tedavisinde de kullanılan immünoglobulin ve glukokortikosteroidlerin etkili olmasının büyük bir şans olduğunu belirtti.
MIS-C’deki semptomlar, COVID-19 ile karşılaştırıldığında daha belirgin
MIS-C tespit edilen hastalarla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Moreira, COVID-19 enfekte olan çocukların çok küçük bir yüzdesinde MIS-C görüldüğünü ifade ederken, MIS-C ortaya çıkan çocukların büyük çoğunluğunda obezite gibi farklı tıbbi rahatsızlıkların da olduğunu ifade etti.
Bununla birlikte; MIS-C’deki semptomların COVID-19 ile karşılaştırıldığında çok daha yüksek olduğunu ifade edebiliriz. Zira Dr. Moreira’ya göre yetişkinlerde kalp krizini teşhis etmek için kullanılan bir gösterge olan troponin, MIS-C’ye yakalanan çocuklarda normal seviyesinin 50 katı yüksek olabiliyor.
“Araştırmamız, MIS-C’nin kalpte potansiyel bir doku hasarı oluşturabileceğini gösteriyor.” diyen Dr. Moreira, hastalığın uzun vadede ne gibi etkileri olacağını görmek için çocukların yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti.