Hangi Cumhurbaşkanı Adayı Teknoloji Alanında Ne Vadediyor? Oy Pusulasındaki Sıraya Göre Bölüm #1: Recep Tayyip Erdoğan

101
52
17
2
2
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde tüm ittifak ve partileri konuk edeceğimiz serimize başlıyoruz. İlk içeriğimizde Cumhur İttifakı'nı temsilen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım ve Medya Başkanı, İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a sorularımızı yönelttik.

Gelecek pazar yapılacak seçimler için artık gün saymaya başladık. 3 ittifak (Cumhur, Millet ve Ata) ve 1 partinin (Memleket) ülke yönetimine talip olduğu bu seçimlerde özellikle gençlerin kararını belirleyecek en kritik etmenlerden biri, adayların yeni dönemde onlara nasıl imkanlar sunacağı. 

Biz de bu noktada gençler başta olmak üzere hepimizi yakından ilgilendiren teknoloji, teknolojik aletler üzerindeki vergiler ve beyin göçü ile ilgili neler planladıkları, ne vaat ettiklerini ittifak ve partilerden birer temsilciyle görüşmeye karar verdik. Ayrıca, bu temsilcilere seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağını da sorduk. İlk konuğumuz, Cumhur İttifakı içerisinde yer alan AK Parti 'nin Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ

İçerik hakkında:

  • Cumhurbaşkanlığı adayları adına ittifaklardaki ve partilerdeki temsilcileri konuğumuz oldu.
  • Tüm yayınlar oy pusulasındaki aday sıralamasına göre yapılacak.
  • Adaylara özel bir soru sorulmadı, her aday için aynı sorulara yanıt alındı.
  • Verilen yanıtlardaki siyasi mesajlar yerine somut, ölçülebilir vaatler içerikleştirildi.

Uzatmadan, sözü konuğumuza bırakalım ve ilk soruyla başlayalım:

1- Teknolojik ürünlerden alınan vergiler kaldırılacak mı? Kalıcı olarak kaldırılmayacaksa neden?

bilgisayar kullanan genç

''Gençlerimizden bizlere ve Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgisayar ve cep telefonlarının ucuzlaması için birçok defa talep geldi. Biz de bu talebi dikkate aldık. Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar alımında vergi muafiyeti sağlayacağız. Bununla da yetinmeyecek, gençlerimizin dijital dünya ile bağlantı kopmasın diye her bir genç arkadaşımıza aylık 10 GB internet hediye edeceğiz.''

'Teknolojik ürünlerdeki vergilerin kalıcı olarak kaldırılmamasının sebebi...'

''Bilgisayar ve cep telefonları iletişimin en önemli bir evresini oluşturmanın yanı sıra, bilimsel çalışma ve faaliyetlerin sürdürülmesinde, bilgiye ulaşımın sağlanmasında önemli bir yere sahip. Dolayısıyla eğitimin bir parçası haline gelen bu teknolojik ürünlere devlet tarafından sağlanan desteğin gençlerimizi maddi anlamda hafifletecek bir girişim olacağını düşünüyorum. Kalıcı olarak vergilerin kaldırılmamasının en önemli sebeplerini ise cari açığın artmasını önlemek ve yerli üretimin desteklenmesi şeklinde ifade edebilirim.''

2- Seçim güvenliği kapsamında nasıl bir teknolojik altyapı ile çalışıyorsunuz? Hangi güvenlik önlemlerini aldınız, bu güvenlik önlemleri ne kadar güvenilir?

bilgisayarların olduğu oda

''Sandık sayısı, pusula sayısı, bir oyun geçerli olması için gerekli kriterler ve oyların sayımı noktasındaki prosedürler bellidir. Her sandığın başında, her siyasi partinin görevlileri ile birlikte sandık başkanları da yer alır. Netice itibariyle seçim sonucu, her bir oyun kendi içinde ayrıca geçerli mi geçersiz mi olduğunun değerlendirilmesiyle ortaya çıkar. Her seçimde olduğu gibi bu seçim süreci de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından dünya ölçeğinde belirlenmiş standartlar çerçevesinde sürdürülmektedir. YSK, gelişen teknolojiyle birlikte seçime dair tüm hususlara ilişkin çalışmalarını da zamanın ruhuna ayak uyduracak şekilde güncellemiştir, güncellemektedir. Sandık başında yer alan görevliler ve sandık başkanlarının da imzasıyla oyların yer aldığı torbalara mühür vurulur ve tutulan tutanak ile birlikte seçim kuruluna ulaştırılır.''

'Seçim  güvenliğine dair herhangi bir şaibeye fırsat vermemeye gayret ediyoruz'

''Bu noktada YSK ve İçişleri Bakanlığı kademe kademe kendi sorumluluklarını titizlikle yerine getirmektedir. Her bir sandık görevlisinin YSK’nın internet sitesinden kendi sandığıyla ilgili neticeleri kendi elindeki verilerle karşılaştırması mümkündür. Bu  karşılaştırmayla birlikte ortaya çıkan bir tutarsızlık varsa bu noktada da itiraz yolu açıktır. Daha önce gerçekleşen seçimler ile ilgili uluslararası gözlemci raporları da Türkiye’de seçim güvenliğine dair bir risk olmadığı yönündedir. Bu raporlar ışığında güçlü bir şekilde ifade edebiliriz ki YSK işinin ehli ve güvenilir bir kurumdur. Biz de siyasiler olarak ülkemizde seçim güvenliğine dair herhangi bir şaibeye fırsat vermemeye gayret ediyoruz.''

3- Beyin göçü hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunu engellemek ya da tersine çevirmek için ne gibi planlarınız var?

beyin göçü

''Sınırların kalktığı küresel bir dünyada yaşıyoruz. Genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek amacıyla yurt dışına çıkmalarına karşı değiliz. Gerçekleştirdiğimiz projelerde de genç mühendislerimizi bursla yurt dışına göndererek orada eğitim almalarını ve kendilerini geliştirmelerini sağlıyoruz. Ardından donanımlı bir halde Türkiye’ye dönerek bu projelere katkı sağlıyorlar. Döndüklerinde ise kendi gençlerimizi, mühendislerimizi bu alanlarda istihdam ediyoruz.

Yazılım, inovasyon, dijitalleşme gibi alanlarda eskiye göre çok farklı bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Yıllık AR-GE bütçemizi artırdık. Keza gençlerimize yapılan yatırımlar neticesinde bugün birçok gurur tablosu olan projelerimizde genç mühendislerimizi hep ön sıralarda görüyoruz. Gelecek dönemde de burslarımıza devam edecek, gençlerimizin projelere katılımını destekleyeceğiz. Yurt dışındaki teknolojik sistemlerin ülkemize getirilmesini sağlayacak, çeşitli alanlarda uzman kişileri ülkemize davet ederek gençlerin onlardan yararlanmasını sağlayacağız. Gençlerimizi daha fazla uluslararası projelere dahil ederek ülkemizi temsil  etmelerini sağlayacak, böylece milli gururlar yaşamaya devam edeceğiz.''

4- Son olarak, teknolojiyi seven, yakından takip eden ve güncel teknolojiye ulaşmak isteyen biri neden  size oy vermeli? 

yolda yürüyen gençler

''Biz tarihte yaşanan reform ve dönüşümleri ne yazık ki yakalayamamış veya geç kalmış bir ülkeyiz. Son 21 yılda ortaya koyduğumuz iradeyle ülkemizin sanayi ve lojistik altyapısında önemli mesafeler kat ederek teknolojinin hızla geliştiği böylesine bir süreçte bu gelişmeleri uzaktan seyretmediğimizi, aksine küresel anlamdaki bu atılımlara ortak olduğumuzu gösterdik.

Türkiye son dönemde teknoloji harikası eserler ortaya koyuyor. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında pek çok alanda ülkemize teknolojik atılımlar gerçekleştirdik. Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu TSK’nın envanterine girdi. İHA ve SİHA’lar konusunda dünyanın gıpta ile baktığı bir ülkeyiz. Bu alandaki ihracatımız sayesinde ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlıyoruz. İlk yerli ve milli uydumuz İMECE’yi uzaya gönderdik. Uzaya gidecek olan iki yolcumuzu belirledik. Antarktika bilim üssümüzde bilim insanlarımız çalışmalar yürütüyor. TEKNOFEST’te dereceye giren üç lise öğrencimizi birkaç ay önce projelerini test etmeleri için bilim insanlarımızla birlikte Antarktika’ya gönderdik ve onlara harika bir deneyim sunduk. Sıfır emisyonlu teknoloji hedefi kapsamında elektrikli aracımız TOGG’u üreterek çevreye verdiğimiz önemi gösterdik. Benzer şekilde Akkuyu Nükleer Santrali ile gelişmiş ülkelerin yıllardır kullandığı yeşil enerji teknolojisini ülkemize kazandırdık. Nükleer santralimiz sadece alternatif enerji kaynağı oluşturmakla kalmayacak, aynı zamanda yeni sanayi kolları ve istihdam alanları meydana getirecek. Bütün bunlar Türkiye’nin teknolojik başarılarını barındıran gelişmeler.'' 

Webtekno Seçim Özel serimizin ilk içeriğinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ı dinlediniz. Sorulara verilen yanıtlara dair görüş ve yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz. 

101
52
17
2
2
Emoji İle Tepki Ver
101
52
17
2
2
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
magic mouse iğrenç bir şey. macbookumla birlikte almıştım birkaç saat kullanımdan sonra tiksindim ve bir köşeye attım. estetik kaygılarla üretilmiş ergonominin e'sinin olmadığı kullanışsız ve kötü bir mouse. tasarım demek ergonomiyi de içinde barındırmak demektir. bu olmadı apple, bunu bi yapamadın!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Şarj olabilen bazı oyuncu fareleri var onlar her gün şarja takılıyor. Apple'ınki öyle değil bir şarjla 6 ay gidiyor. Bu yüzden dışarıdan görünen bir çirkin şarj portu yerine altta olması mantıklı. 6 ayda bir de, gece bilgisayarı kapatırken şarja takıverin fareyi. Ben Apple'ı bu konuda destekliyorum. Yılda 2 kez şarja takılacak diye dışarıdan şarj deliğinin görünmesinin alemi yok.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 gün önce
her gün şarja takılan fare yok uydurma...
1 yıl önce
Ya bir anlam aramayın, ahmakça bir işleyiş hepsi bu. Daha kullanışlı fareler var, şarjı bittiğinde takıyorsun, kullanmaya devam ediyorsun, şarjı bitince çıkarıyorsun.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
12 ay önce
Logitech kullanıyorum, onun şarjı da 6 ay gidiyor ve şarjı bittiğinde ters çevirmek zorunda da değilsin.
1 yıl önce
Bu aletin şarjı 6 ay gidiyor ama. Şarjda iken kullanmanı gerektirecek kadar kısıtlı kısa şarj ömrü yok.
-1
1 yıl önce
bunun yerine kablosuz yapsa iyi olurdu mesela mouse pad gibi üstünde mouse olacak kendi kendine pad gelen elektirikle şarj olacak. hem kullanacaksın hemde şarj olacak.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Kablosuz şarj pedleri, üzerine koyduğun cihaz hareket ederse şarjı kesiyor. Apple bu yüzden telefonlarda kablosuz şarj pedini mıknatısla telefona sertçe yapıştırıyor, kımıldamasın diye. Yani farelerde işe yaramaz.
-1
1 yıl önce
Her şeyi bi acayip göstererek uzay çağını yaşadıklarını zannediyorlar kullanıcılarıda öyle zannediyor ama halbuki 2010-2015 dönemindeki teknolojiyle devam ediyorlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Şarj edilebilir fare yaptılar epi topu. Bunun nesi uzay çağı? Ayrıca şarj edilebilir fare 2010 döneminde kaldıysa, siz şu an nasıl über özellikte fareler kullanıyorsunuz? Kuantum fareler falan mı?
-1