NASA’nın Curiosity adlı gezgin aracı, Mars’taki görevi sırasında bugüne kadar alınan herhangi bir numunedeki en fazla kil miktarını tespit etti. Curiosity ayrıca bu keşfi kutlamak için numunenin alındığı kil taşıyan üniteyi araştırırken selfie çekti.
Curiosity adlı Mars aracının robotik kolunun ucuna yerleştirilmiş Mars Hand Lens Imager (MAHLI) adlı kamerası tarafından yakalanan 57 farklı görüntü tek bir panoramik görüntüde birleştirildi. Aracın kendisini tüm ihtişamıyla göstermek için son görüntüden kol dijital olarak çıkarıldı.
Görüntüdeki aracın soluna ve altına bakarsanız iki küçük matkap deliği görebilirsiniz. Bu iki hedefe 'Aberlady' ve 'Kilmarie' adı veriliyor ve son günlerde numuneleri toplamak için Curiosity tarafından oluşturuldu. Bunlar, Curiosity’nin şimdiye kadarki görevlerinde 20. ve 21. sondaj alanları.
Mars’ta önceleri suyun var olduğu düşüncesine inanılmasından ve su bulunan alanlarda kilin var olma ihtimali olduğundan bu bölge özellikle ilgi çekiyor. Yüzeyde hâlâ var olan kilin incelenmesi, Mars'ın tarihindeki bir noktada yaşamı destekleyebilecek koşulların olup olmadığını ortaya çıkarabilir.
Curiosity, örnekleri analiz etmek için Mars kayalarındaki belirli minerallerin miktarını tanımlayabilen ve ölçebilen CheMin cihazını kullanıyor. CheMin, cihazı kil taşıyan ünitede çok düşük hematit seviyeleri tespit etti. Hematit, yılın başında araştırılan yakınlardaki Vera Rubin Ridge bölgesinde bol miktarda bulunuyordu.
Bu yeni bulgular, bölgede bir kez su bulunduğuna dair güçlü kanıtlar sunuyor ancak araştırmacılar, suyun kayalarla nasıl etkileşime girdiği konusunda hâlâ emin değiller. Bir görüş olarak suyun göllerin altında toplanması sonucu dibinde tortu katmanları bulunan kayalar oluşmuş olabilir.