Online Görüşmelerde Karşılaştığımız Delay Ne Demek, Nasıl Çözülür?

8
3
2
1
1
Zoom üzerinden yapılan bir online görüşmede ya da Twitch benzeri bir platform üzerinden canlı yayın yaparken ses gecikmesi ile yani delay ile karşılaşmışsınızdır. Peki, yaşanan bu sorunu çözmek mümkün mü? Gelin delay ne demek, nasıl çözülür, alternatifleriniz nelerdir daha yakından bakalım.

Özellikle pandemi ile birlikte Zoom gibi hizmetler üzerinden online görüşme yapanların ve Twitch ve benzeri platformlar üzerinden online canlı yayın yapanların sayısı arttı. Bazen hayat kurtarıcı olan bu online canlı yayınlar ya da online görüşmeler sırasında yaşanan ses gecikmesi durumu delay olarak adlandırılıyor ve pek çok kullanıcı için en büyük sorunlardan biri olarak kabul ediliyor.

Delay, bazen görsel gecikme olarak da karşımıza çıkabiliyor ancak genel olarak pek çok kişi bu gecikme ile ses aktarımında karşılaşıyor. Basit bir sorun gibi görünse bile aslında müzik ve sesin aynı anda aktarılması gereken yayınlarda büyük sorunlar yaratabiliyor. Gelin delay ne demek biraz daha yakından inceleyelim ve bu sorunun nasıl ortadan kaldırabileceğinize dair alternataif çözüm yöntemlerini görelim.

delay

Delay nedir?

Delay, en basit tanımıyla gecikmedir. Genel olarak Zoom ve benzeri hizmetler üzerinden yapılan online görüşmelerde ve Twitch benzeri platformlar üzerinden yapılan canlı yayınlarda karşımıza çıkar. Temel olarak ses gecikmesi olarak anlamında kullanılır.

Delay sorunun ortaya çıkmasının temel nedeni, analog sesin dijitale dönüşürken ses kartının kullanması gereken süredir. Ses kartı kısa süre bile olsa bir gecikme meydana getirir. Bir de bunun üzerine bluetooth bağlantılı bir hoparlör ve mikrofon kullanırsanız gecikme süresi daha da artacaktır.

Ses gecikmesi sorunu ile ses mühendisleri de sık sık karşılaşabilir. Çünkü kullanıcı bilgisayarda bir ses butonuna dokunduğu zaman o sesin duyulabilir olması da yine ses kartından geçmesi ile oluyor. Yaşanan bu gelişme gerçek anlamda can sıkıcı olabilir. 

Delay sorunu nasıl çözülür?

  • Yöntem #1: RAM gücünü yükseltin.
  • Yöntem #2: Aynı anda ikiden fazla yazılım çalıştırmayın.
  • Yöntem #3: Bluetooth aygıtlar kullanmayın.
  • Yöntem #4: Bant genişliğini tam kapasite kullanmaya çalışın.

Yöntem #1: RAM gücünü yükseltin:

ram

Bilgisayarın RAM gücü, ister istemez bilgisayar üzerinden yaptığınız tüm işlemlerin performansını etkileyecektir. 1 GB bir RAM yükseltmesi bile delay ve benzeri sorunlar için etkili bir çözüm olacaktır. Hatta yapabiliyorsanız diğer donanımlar üzerinde de arttırmalar yapabilirsiniz.

Fiziksel sorunlardan kaynaklı bir performans kaybı yaşıyorsanız bilgisayarı sökerek donanımları temizleyebilirsiniz. Tüm donanım sürücülerinin güncel olduğundan da emin olmalısınız. Zaten kullandığınız yazılımların ve işletim sisteminin en güncel sürümde olması gerektiğini söylemeye bile gerek yok.

Yöntem #2: Aynı anda ikiden fazla yazılım çalıştırmayın:

yazılım

Eğer donanım gücünüzü arttıramıyorsanız elinizdeki gücü en etkili şekilde kullanmalısınız. Bilgisayarınızda ya da diğer cihazlarda aynı anda ne kadar çok yazılım ya da uygulama çalışırsa delay ve benzeri sorunlar yaşama ihtimaliniz de bir o kadar artar.

Bu ihtimali kaşımayın ve o anda gerekli olmayan tüm yazılım ve uygulamaları kapatın. Pek alakası yok gibi görünüyor olabilir ancak aynı anda çalışan yazılım ve uygulamaların sayısı arttıkça, donanım gücü bu yazılım ve uygulamalar arasında dağılacağı için asla aradığınız etkili performansı yakalayamazsınız.

Yöntem #3: Bluetooth aygıtlar kullanmayın:

bluetooth kulaklık

Delay yani ses gecikmesinin en büyük nedeninin analog sesin dijitale dönüştürüldüğü ses kartı olduğunu söylemiştik. En iyi ses kartı bile ister istemez az da olsa bu tür bir ses gecikmesi yaratacaktır. Ancak zaten işin doğasında olan bu gecikmeyi arttırmamak sizin elinizde. Bluetooth hoparlör ya da mikrofon kullanmayın.

Bazen 1 saniyeden az bile olsa tüm bluetooth hoparlör ve mikrofonlar ses gecikmesi yaratacaktır. Bunun yerine kullandığınız cihazın dahili hoparlör ve mikrofonunu kullanabilir ya da bilgisayarınıza kablolu şekilde bağlayarak kullanabileceğiniz hoparlör ve mikrofonları tercih etmelisiniz. Ses gecikmesinin minimuma indiğini göreceksiniz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise bağlantı kabloları ve bağlantı portlarıdır. Kablolu bile olsa hoparlörün ve mikrofonunun tam performansını yansıtması için bağlantı kablolarının yeterince güçlü ve bağlantı portlarının temiz olması gerekiyor. Eğer sorunun kaynağı buysa yeni kablolar ve yeni bağlantı portları edinmelisiniz.

Yöntem #4: Bant genişliğini tam kapasite kullanmaya çalışın:

internet

Ortada bir delay sorunu varsa onunla birlikte mutlaka internet sorunu da var demektir. Siz elinizden geleni yapsanız bile eğer internet hızınız yeterli değilse ses gecikmesi olacaktır. İnternet hızı yeterli olsa bile sizin sunulan bant genişliğini nasıl kullandığınız da bir o kadar önemlidir.

Online canlı yayın sırasında, başka cihazların internete bağlı olmadığından emin olun ve aynı anda birden fazla internet kullanan yazılım çalıştırmayın. Online görüşmeler sırasında görüştüğünüz diğer kişilerin yayına sesle ya da görüntüyle bağlanmamaları bant genişliğini tam performansta kullanmanızı sağlayacaktır.

Örneğin, Zoom üzerinden sunum yaparken diğer kişiler yalnızca dinleyici olsunlar ve kameraları ile mikrofonlarını kapatsınlar. Bir canlı yayın sırasında paylaşmak istediğiniz ses ve görüntü dosyalarını önceden indirerek bant genişliğinin tamamının yayın için kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Bu tür örnekler çoğaltılabilir. 

Online görüşmelerde ve online canlı yayınlarda ses gecikmesi anlamına gelen delay ne demek, nasıl çözülür, alternatifler nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu hakkında dikkat etmeniz gereken detaylardan bahsettik. Eğer sorun bir türlü çözülmüyorsa yeni bir bilgisayar almanın ya da daha güçlü bir internet bağlantısına geçmenin vakti gelmiş olabilir. 

8
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
8
3
2
1
1