Modern İnsanların Akrabası 'Denisovalılar' Tibet Platosu'nda Homo Sapiens'ten Çok Daha Önce Yaşamış Olabilir

15
4
2
1
0
Yayımlanan yeni bir araştırma, Homo Sapiens'in yakın akrabası olan Denisova insanlarının dünyanın en geniş platosunun yüksek kesimlerinde yaşamış olabileceğini ortaya çıkardı. Uzmanlara göre bu bölgede yaşayan Denisovalılar, modern insanların sağlığını önemli derecede etkilemiş olabilir.

Denisova ismi verilen tür, modern insan olan Homo Sapiens’in yakın akrabası olarak nitelendiriliyor. Binlerce yıl önce genellikle Sibirya’da yaşayan bu türler, insanoğlunun evrimi hakkında bilim insanlarına önemli veriler sağlayarak tarihe ışık tutuyor. Yayımlanan yeni bir araştırma da bu türdeki insanların gezegenimizde neler yaptığı ve türümüzü nasıl etkilediği ile ilgili yeni bilgileri ortaya çıkarıyor.

Trends in Ecology&Evolution’da yayımlanan çalışma, Denisova insanlarının dünyanın en yüksek ve en geniş platosu olan ‘Tibet Platosu’na modern insanlardan çok daha uzun zaman önce ev sahipliği yapmış olabileceğini ortaya çıkardı.

Denisovalılar, Homo Sapiens’ten önce Tibet Platosu’na yerleşmiş olabilir

Tibet Ovası

Himalaya Platosu olarak da adlandırılan Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4.000 metre yükseklikte yer alıyor ve bu sebeple ‘dünyanın çatısı’ olarak da nitelendiriliyor. Moğolistan, Çin ve Rusya’da yer alan bu bölge, Homo Sapiens’in kalıcı olarak yerleştiği son yerlerden biri olarak kabul ediliyordu. Daha önceki araştırmalar bu platonun başka insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığını gösterse de bu durumun ne zaman ve hangi türler tarafından gerçekleştirildiği bilinmiyordu.

Yayımlanan yeni araştırma da bu konuyla ilgili yeni fikirler ortaya attı. Araştırmacılar, hem arkeolojik hem de genetik kanıtları birleştirerek dünyanın en yüksek ve en geniş platosuna insanların ne zaman yerleştiğini bulmaya çalıştı. Oluşturulan modellerin incelenmesi sonucunda da insan atalarının bölgede tahmin edilenden daha uzun zaman önce yaşamış olabileceği ortaya çıktı.  

Modern insanlar, Denisova insanları sayesinde oksijen eksikliğine adapte olmuş olabilir

Denisova insanları

Buna ek olarak mevcut kanıtların, Homo Sapiens’in platoda 30.000 ila 40.000 yıl önce kalıcı bir yerleşim yeri olarak kullanılabileceğini gösterdiğini belirtmek gerek. Uzmanlara göre yapılan DNA analizleri, Doğu Asya’da bulunan Denisovalılar ile modern insanlar arasında gerçekleşen bir ‘melezleme’ olayı, insanların bu düşük oksijenli ortama yerleşmesine vesile olmuş olabilir.

Araştırmacılardan Nicolas Zwyns de bu durumla ilgili, “Denisovalıların yüksek irtifaya adapte olup olmadıklarını tam olarak bilemiyoruz; ancak bazı genlerin bize aktarılması, binlerce yıl sonra türümüzün hipoksiye (oksijen eksikliği) uyum sağlamasına neden olmuş olabilir” ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarına göre arkeolojik kanıtlar, Denisovalıların Tibet Platosu’nda yaklaşık olarak 160.000 yıl önce yaşadığını ortaya çıkardı. Ancak bu insan türlerinin uzun yıllar boyunca platoyu bir ‘yerleşim yeri’ olarak kullanıp kullanmadıkları bilinmiyor. Yani bölgenin Denisova insanları tarafından ara sıra ziyaret ediliyor olma ihtimali de mevcut.

Kısaca araştırma, Tibet Platosu’nda bulunan Denisovalılar ve Homo Sapien arasında gerçekleşen ‘melezleme’ ihtimalinin, modern insanların oksijen eksikliğine dayanmasını sağlamada ve bu bölgede yaşam kurmasına önemli bir etkisi olabileceğini gösteriyor. Yine de konu hakkındaki araştırmaların şu an yetersiz olduğu, kesin bilgilere ulaşılamadığı ve hipotezlerin doğrulanamadığı uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/our-extinct-cousins-reached-the-roof-of-the-world-a-long-time-before-homo-sapiens
15
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
2
1
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
ademyakups
3 yıl önce
Yani bence 3d çizim olarak güzel bir film senaryosu ama gerçeğe dünyaya dönersek bu biraz gerçekten uzak görünüyor.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Komik yorumlara cevap vermeyin, klavyenizin tuş ömrüne yazık.
Gülün, eğlenin ya da en fazla he he deyip geçin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
iskelete kılıf giydirmekle bunlar olmuyor.
Bilimsel kaynaklara baktığımızda evrimin kesin bir kanıtı olmamakla birlikte bazı yazılar bunun bilimsel ispatlanış bir gerçek olduğunu yansıtmaktadırlar.
Bir ateist olarak söylüyorum ki evrim gerçek değildir.
Yanıtla
-6
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
Evrim değil o adaptasyon
-2
3 yıl önce
Evrimin kanıtı mı yok? Puhabhahahaha
Şu korona virüsü bile iki yıldır kaç defa evrim geçirdi, değişti, şu anda Omicron isminde bir varyantı yayılıyor, siz istediğiniz kadar bu gerçekleri kabul etmeyin, mezarlar bu gerçekleri kabul etmeyen milyonlarca insan ile dolu.
3 yıl önce
"Bilimsel kaynaklara baktığımızda evrimin kesin bir kanıtı olmamakla birlikte" Bilimsel kaynak dediğin Adnan Oktarın kitapları mı? Git cehaletini ötede kus.
3 yıl önce
''Evrim bir gün çürütülürse,bu yine bilim insanları tarafından olacaktır,bir avuç ahmak tarafından değil.''