Türkiye 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin açtığı yaraları kapatmaya çalışıyor. Bu bağlamda; bölgenin yeniden inşası ve bir an önce toparlanması gerekiyor. Sektör kaynakları ise bunun nasıl mümkün olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunuyorlar. Son çalışma ise Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından geldi.
İMSAD'ın açıklaması şu şekilde:
"6 Şubat 2023’te merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin etkilerine de yer verilen raporda; bölgede gerçekleştirilecek imar faaliyetlerinin 46 milyar dolarlık bir maliyet meydana getirdiği, bu rakamın hasarın netleşmesi ile artabileceği vurgulandı. Buna göre, ilk sırada yıkılan ve ağır hasar nedeniyle kullanılamayacak durumdaki 550 bin dairenin yeniden yapılması için 28,9 milyar dolar ve bu binaların alt yapısı için 5,6 milyar dolar harcama yapılması öngörüldü. Orta ve az hasarlı konutların onarımı ve güçlendirmeleri için 2,6 milyar dolar harcama yapılması beklenirken, ticari binaların yapım ve onarımı için 3,4 milyar dolar ve kamu binalarının yapım ve onarımı için de 2,5 milyar dolar harcama hesaplandı. Alt yapı onarımı ve yenilenmesi için 3,0 milyar dolar bir harcama gerekirken, 11 ildeki güncel hasara göre hesaplanan yeniden imar harcamalarının toplamı 46 milyar dolara ulaşması bekleniyor."
*İMSAD'ın ilgili raporuna buradan ulaşılabilir.
Birleşmiş Milletler'e göre durum çok daha vahim
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) yetkilisi Louisa Vinton, geçtiğimiz gün depremin maliyeti ile ilgili konuştu. Vinton şu ifadeleri kullandı: "Bugüne kadar yapılan hesaplamalarda görünen o ki hükümetin yansıttığı ve uluslararası ortakların onayladığı hasar tespiti 100 milyar doları aşacak."
Bu arada; Birleşmiş Milletler'in 16 Mart'ta Türkiye için toplanacağını hatırlatalım. Brüksel'de bir bağış kampanyası gerçekleştirilecek ve bu kampanya kapsamında elde edilecek gelir, bölgenin yeniden kalkındırılması için kullanılacak. Birleşmiş Milletler'in bağış kampanyası, 100 milyar doları baz alacak.