Türkiye'de ev kiraları, son yıllarda ciddi artışlar gösterdi. Yapılan araştırmalar, son bir yıllık kira artışının ülke genelinde yüzde 168 olduğunu gözler önüne serdi. Ancak bu oran, şimdilerde daha da çok yükselecek gibi görünüyor. Zira fırsatçılar, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremleri fırsat bilerek, çevre illerde çok ciddi fiyat artışları yapmaya başladılar.
Emlakçı odalarından edinilen bilgilere göre Ankara, Elazığ ve Mersin gibi bölgelerdeki kiralık ev fiyatları yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi. Hal böyle olunca da hem depremden etkilendiği için çevre illere göç etmek isteyen vatandaşlar hem de bahsi geçen kentlerde yaşayıp da kiralık ev bulmak isteyen vatandaşlar mağdur oluyor. Bu duruma acilen önlem alınması gerektiği ifade ediliyor.
"Şikayet edeceğiz"
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat tarafından yapılan açıklamalarda "5 bin lira olan kira bazı yerlerde 7-8 bazı yerlerde 10 bin lira oldu. Bu artışı gerçekleştiren mülk sahibi ve aracılar hakkında şikâyetlerde bulunacağız.” ifadelerini kullandı.
Ankara'da da ciddi tepki var. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçan, "Biz 7 bin ilanın sahiplerine ulaştık ve uyardık. Emlakçılar olarak da birleştik ve depremzedelerden komisyon almama kararı verdik. Bütün çabalarımıza rağmen maalesef artışlar yaşanıyor. Bizim baskılamamıza rağmen yüzde 30-40’a varan artışlar yaşandı Ankara’da. Ticaret Bakanlığı’na da şikâyetlerde bulunduk. Umarız bir cezai yaptırımı olur." dedi.
"Türkiye, deprem bölgesinden göçe hazırlıklı değil"
Bir gayrimenkul şirketinde genel müdür pozisyonunda bulunan Cansel Turgut Yazıcı, konuyu şöyle değerlendirdi: "Bölgeden göç yaşanıyor ve Türkiye buna hazır değil. Yetkililer acilen boş olan evlerin boş tutulmasını yasaklayarak kiraya verilmesini sağlamalı, yabancıların kontratlarını uzatmamalı. Yoksa barınma sorunu daha da büyüyecek."
"Mülk sahibine hiçbir yaptırım yok"
Gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Bahri Gödeoğlu ise mevcut yasalara göre mülk sahiplerine hiçbir yaptırım yapılamayacağını söylüyor. Gödeoğlu'nun açıklaması şöyle: "Kira konusunda mevzuatımızda çok fazla eksik var. Öncelikle kiraya verenin hukuki durumu dahi belirsiz. Ülkemizde kira konusu denetimsiz bırakılmış durumda. Mülkiyet hakkı ile toplumsal fayda dengesinde kiraya verene kadar olan süreç, tamamıyla ev sahibi yönünde."