Dijitalleşme, bir süredir hayatımızın olağan bir gerçeği. Artık hemen her sektör, dijitalleşme üzerine çeşitli adımlar atıyor. Hatta oldukça basit cihazlar bile dijitalleşmenin etkisiyle oldukça gelişmiş hale geldiler. Bu bağlamda, dijitalleşmeden nasibini alan ürünlerden bir tanesi de hamilelik testleri. Peki son dönemlerde daha da yaygınlaşmaya başlayan dijital hamilelik testlerinin, piyasaya sürülen ilk IBM PC kadar güçlü olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
İlk etapta, kimin bir dijital hamilelik testini IBM PC ile kıyasladığını düşünmüş olabilirsiniz. Bu mesele, ağustos ayında bir mühendis tarafından ele alınıyor. Hamilelik belirtisi gösteren eşine önce klasik, ardından da dijital hamilelik testi alan mühendis, ürünün içini açtığında oldukça ilginç bir yapının olduğunu fark ediyor. Ardından da dijital hamilelik testi, "foone" kullanıcı adlı bir Twitter kullanıcısı tarafından detaylıca ele alınıyor.
İşte oldukça basitmiş gibi görünen bir dijital hamilelik testi
Bugün kolaylıkla erişebileceğiniz, üstelik oldukça da uygun fiyatlarla satın alabileceğiniz dijital hamilelik testleri, aslında küçük birer bilgisayar. Çünkü bu cihazlarda bir işlemci, RAM, tuş, küçük bir LCD ekran ve bir de pil bulunuyor. Neticede bugün bir dizüstü bilgisayara baktığımızda görebileceğimiz en temel parçalar bunlar. Peki dijital hamilelik testlerinde bulunan donanım özellikleri neler?
foone isimli Twitter kullanıcısının içini açtığı dijital hamilelik testi, pil yapılandırmasına göre 4 Mhz ya da 8 MHz'de çalışabilen, 64 bayt RAM kapasitesine sahip olan 8 bit yapılı bir mikrodenetleyici kullanıyor. Bu mikrodenetleyici, dijital hamilelik testinin aslında işlemcisi. Görünüşte çok basit olsa da dijital hamilelik testleri, sadece 64 bayt RAM kapasitesine sahip olmasına rağmen insanlar için oldukça önemli olan sonuçlar veriyor.
Basit bir dijital hamilelik testinin içi işte böyle görünüyor
Yıllar önce piyasaya sürülen ilk IBM PC'de Intel'in 5 Mhz'de çalışan 8 bitlik "8088" isimli bir mikro işlemcisi kullanılmıştı. foone, dijital hamilelik testlerinde kullanılan işlemcinin hız bakımından 8088'den çok da iyi olması gerektiğini tahmin ediyor. Yani her iki ürün, farklı amaçlarla geliştirilmiş olsa da aralarında pek bir fark yok. Ancak dijital hamilelik testlerinin bir kez kullanıldıktan sonra çöpe atıldığını unutmamak gerek.
Peki dijital hamilelik testiyle analog hamilelik testi arasında ne gibi farklar var?
Dijital olmayan bir hamilelik testi, idrarla etkileşime girdiğinde hamile olunup olunmadığının tespit edilmesini sağlayan bir şerit içerir. Eğer hamilelik durumu gerçekleşmişse, analog bir test cihazının üzerinde iki çizgi görülür. Bu bağlamda dijital bir hamilelik testinin, analog testlerden çok daha gelişmiş düşünüyor olabilirsiniz ancak yanılıyorsunuz. foone, içini açtığı dijital hamilelik testinde de hamile olunup olmadığının, tıpkı analog test cihazındaki gibi şeritle anlaşıldığını tespit etti.
İşte dijital hamilelik testinde, hamileliğin olup olmadığını anlamaya yarayan şerit
Dijital hamilelik testlerinde bulunan bulunan şerit, idrarla etkileşime girdiği anda cihazın pilini uyarıyor ve ürün çalışmaya başlıyor. Ardından da tıpkı analog hamilelik testlerinde olduğu gibi çalışan cihaz, hamilelik durumunu belirledikten sonra bu sonucu ekrana yansıtıyor. Kısacası, analog testlerde bulunan çizgiler, dijital testlerde sadece LCD ekran aracılığıyla yazılı şekilde gösteriliyor.
Son olarak, dijital hamilelik testinde kullanılan donanımların yeniden programlanamadığını belirtelim. Yani elektrik elektronik ve yazılım bilginiz iyi olsa bile, bu ürünü farklı amaçla kullanmaya çalışmanız nafile bir çaba olacaktır. Eğer foone tarafından oluşturulan Twitter floodunun tümünü okuyup, aslında elektronik parça sarfiyatıymış gibi görünen dijital hamilelik testleriyle ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, burada bulunan bağlantıyı kullanabilirsiniz.