Milyonlarca yıl önce soyu tükenmesine karşın hala daha bizler için ilginç olan dinozorlar, belki de gelmiş geçmiş en çok merak edilen canlılardır. Çeşitli kazılarda bulunan kalıntıları ve başka canlılara aktardıkları gen devamları ile günümüze izleri taşınan dinozorlara bir yenisi daha eklendi. Diken kafalı olarak adlandırılan dinozorlar, zırha benzer bir deriye sahipler.
Akainacephalus johnsoni ve ankylosaurid dinozorunun bir cinsi olarak kabul edilen diken kafalı dinozor, Utah’da bulundu. Daha önce yaşamış dinozorların aksine baş ve burun kısmında çeşitli çıkıntılara sahip olan canlılar, bugün PeerJ adlı dergide de yayınlandı.
76 milyon yıllık kayaların altına gömülü şekilde bulunan diken kafalı dinozorun kalıntıları, Utah Doğa Tarihi Müzesi ve Utah Üniversitesi çalışanları tarafından zorlu bir süreç sonrası bulundu. Bedeninde adeta çivi benzeri yapılar bulunan, bu sebeple de zırhlıymış gibi görünen dinozorların tanımlanması ise yaklaşık 4 yıl sürdü. Süre sonunda görüntüsü ve boyutu netleşen dinozor, bizleri bir kez daha şaşkınlığa uğrattı.
Yaklaşık 4-5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde olduğunu tahmin edilen diken kafalı dinozor, başındaki taç benzeri uzvuyla da gözleri üzerine topluyor. Bir şeye benzetecek olursak eğer, tank gibi göründüğünü söyleyebileceğimiz diken kafalı dinozorun doğada da zor koşullarda yaşadığı tahmin ediliyor.