Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Narin adlı bir kız çocuğu kayboldu ve soruşturması devam ediyor. Abisinin kolunda tespit edilen ısırık izleri de soruşturma kapsamında ve analiz edilmeye çalışılıyor.
Evet, diş izlerinden kimlik tespiti yapılabilir.
Hatta bunun için özel bir alan bile var: Adli odontoloji. Peki bu kimlik tanımlama işlemini tam olarak nasıl yapıyorlar?
Dişlerimizin benzersizliğinden faydalanılıyor.
Hepimizin diş yapısı, dizilimi, dolguları, köprüleri ya da daha önce yapılan diğer dental işlemleri bir benzersizlik oluşturuyor. Ayrıca dişler; yaşam tarzı, beslenme şekli ve ağız bakımı ile zaman içinde belli bir yıpranma gösteriyor.
Eğer bir kişi düzenli olarak diş hekimine gittiyse dişlerinin kayıtları tutulmuştur. Bu yüzden şüpheli ya da mağdur kişinin diş kayıtları, soruşturma kapsamında incelenerek dental işlemler yoluyla kimlik tespiti yapılabiliyor.
DNA’nın da önemi var.
Dişlerin içindeki “pulpa” dokusu, DNA analizlerinde kullanılabiliyor. Pulpa dokusu, DNA analizi için önemli bir genetik materyal ve diş açılarak çıkartıldığında bu dokudan DNA izole edilebiliyor.
Özetle dişler, adli bilimlerde kimlik tespiti için önemli araçlardan. Her ne kadar sadece dişe bakılarak tüm ipuçlarına veya kimliğe ulaşılamasa da tüm soruşturma verileri birleştiğinde azımsanamayacak bir katkısı olduğu aşikâr.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: