Diş Tellerinde Plastik Yerine Metal Kullanılmasının Haklı Bulacağınız Sebebi

1
1
0
0
0
Diş teli takmanın tarihi, Mısır'dan başlayarak günümüze kadar uzanıyor. Peki neden hâlâ metal kullanılıyor?

Diş telleri tarih boyunca farklı malzemelerden yapılmıştır. Ancak metal, diş düzeltmede hâlâ en popüler malzeme olarak kalıyor. Neden mi?

Bu sorunun cevabı, metalin eşsiz özelliklerinde gizli...

Modern diş telleri üç ana parçadan oluşur: braketler, ark telleri ve ligatürler.

Diş teli

Ortodontistler, genellikle metal olan dikdörtgen braketleri her dişe yapıştırır. Bu parçalar, dişlerin hassas bir şekilde hareket ettirilmesini sağlar.

Ortodontistler, dişleri hizalamak için en iyi mekanik özelliklere sahip metalleri seçmeye çalışır. 1930'lara kadar altın, ark telleri için bir temel malzeme olarak kullanılmıştır ancak 1960'larda neredeyse tamamen paslanmaz çelik ile değiştirilmiştir.

Paslanmaz çelik, daha sert ve korozyona karşı daha dayanıklıdır ve daha küçük, daha az fark edilen tellerin yapılmasına imkân tanır.

1999 yılında Invisalign, şeffaf plastik hizalayıcıları tanıtarak daha estetik bir seçenek sundu.

plastik diş teli

Hizalayıcılar, dişleri küçük adımlarla düzeltmek için birden fazla kalıp kullanır ve şeffaf bağlantılar, braketler gibi çalışır.

Plastik hizalayıcılar, özellikle küçük düzeltmeler için daha estetik bir seçenek sunar. Ancak karmaşık diş hizalamaları için metal diş telleri hâlâ tercih edilir.

Metal teller, dişleri her yöne hareket ettirecek kadar kontrol ve kuvvet sağlar. Plastik hizalayıcılar, yeterince kuvvet uygulayamadığı için dişleri yatay olarak eğme riski taşıyabilir.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0