Günümüzde pek çok sektörün dijitalleşmesi, telif yasalarının oluşmasını sağladı. İnsanlar son derece kolay bir şekilde film, müzik, kitap gibi ücretli ürünlere sahip olmaya başladı ve bu da beraberinde tartışma konuları yarattı. Nesnel bir ürün olmasa da ortada maddi ve manevi bir emeğin konulduğu dijital ürünlere diyanetten de bir açıklama geldi.
İzinsiz indirilen ürünler hakkında açıklama yapan Diyanet, bu tarz olayları “hak gasp etmek” olarak nitelendirerek caiz olmadığını açıkladı. Diyanet’in aylık dergisinde “İnternetten program, yazılım, kitap, müzik indirmek ve bunları kullanmak helal midir?” sorusuna karşılık; “Hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiş olmamakta, aynı zamanda o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsülü olarak internet ortamında geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.” cevabı verildi.
Torrent ve Korsan Siteler Öncüler
Bu sorun, şu sıralar sadece ülkemizde değil tüm dünyada büyük bir sorun halini almış durumda. Özellikle film ve oyun şirketlerinin mücadele ettiği sektörde, pek çok insan Torrent ve korsan film, dizi izleme sitelerini tercih ediyor. Bu da gerçek hak sahiplerinin para kazanamamasına ve haliyle yeni film ve dizilerin sekteye uğramasına neden oluyor.
Ne Yapabilirim?
Ülkemizde uzun yıllar boyunca oyun ve filmin “ücretsiz” elde edilebilir algısı bulunmakta. Mahallelerimizde yer alan film ve oyun dükkanlarında bile korsan içerikleri satın alıyorduk. Bu olay, Steam’in yaygınlaşması ile oyun sektörü için önemli ölçüde düzeldi diyebiliriz, ancak film sektörünün biraz daha zamana ihtiyacı varmış gibi görünüyor. Netflix, Blu TV gibi çevrimiçi yayın hizmetleri korsanı önemli ölçüde engellese de hala Torrent ve korsan film sitelerini takip eden çok sayıda insan var.