Southampton'daki araştırmacılar; seyircilerle konuşabilen ve onlarla etkileşime giren, 3D animasyonlu nesneleri görüntüleyen bir cihaz geliştirdiler. Bu animasyonları yalnızca küçük bir polistiren köpük top ve küçük hoparlörler yardımıyla yapan bu cihaz sayesinde 3D hareketli görüntü oluşturmak artık mümkün gibi görünüyor.
Ryuji Hirayama ve meslektaşları tarafından geliştirilen bu cihaz, 3 boyutlu alanın üstünde ve altında konumlandırılan toplamda 512 adet küçük hoparlör kullanarak tıpkı bir ekran görevi görüyor. Aşağıda yer alan videoda cihazın, ses dalgalarından yararlanarak kanatlarını çırpan bir kelebek ve çok renkli bir Dünya animasyonu gibi şeyleri 3 boyutlu olarak yapabildiğini görüyoruz.
3D animasyonla etkileşime giren insanlar, görüntüye dokunuyormuş gibi hissediyor:
Cihaz, merkezinde bulunan 2 mm büyüklüğündeki topu hareket ettirmek için insan kulağının duyamayacağı seviyedeki ses dalgalarını kullanıyor. Eğer top yeterince hızlı hareket ederse de (saniyenin onda biri sürede 32 km) böyle bir hızda beyin nesneyi takip edemeyeceği için ortaya hareketli 3D animasyonlar çıkıyor.
Videoda da görebileceğimiz üzere cihaz, ses dalgaları sayesinde aktif bir şekilde 10’dan geriye sayım yapabiliyor. Benzer şekilde kırmızı, yeşil ve mavi ışık huzmelerinin de aktif bir şekilde yer aldığı videoda, renkli ışık huzmeleri topun üzerine yönlendirilerek 3 boyutlu görüntüler renklendirilebiliyor.
Cihazın oluşturulmasında büyük rol oynayan Ryuji Hirayama, böyle bir cihazı yapmak için uzun vadeli bir çalışma yürüttüklerini belirtiyor. Sistemin en temel versiyonu 3D renkli animasyonlar yaratıyor ancak sistemin kullanıcılarla etkileşime girebildiği ve dokunsal hisler verdiği de belirtiliyor.
Cihazın oluşturulmasında hologramlardan ve bilim kurgu filmlerindeki sahnelerden ilham aldığını belirten Hirayama, sistemin çalışma mantığını sihre benzetiyor. Ayrıca insanların görüntüye dokunabildiğini de belirten Hirayama, “Birisi bu bölgeye ulaşırsa görüntüye dokunuyormuş gibi hissediyor, sadece havaya dokunuyor olsalar bile” diyor.