Angry Birds Ekibindeki Türk Yazılımcı: Serdar Soğancı

5
0
0
0
0
Minicik bir kullanıcı kitlesine sahipken şirket tarafından kendisine yapılan iş teklifin kabul eden ve oyunu dünya genelinde popüler hale getiren ekibin başında yer alan Türk yazılımcı: Serdar Soğancı.

Angry Birds, birkaç yıl öncesine kadar mobil dünyasının en popüler oyunları arasında yer alıyordu. Günden güne gelişen mobil platformu Angry Birds’ün karşısına ciddi rakipler çıkarmış, oyunun uluslararası alandaki ünü de yavaş yavaş ortadan kaybolmaya başlamıştı.

Serdar Soğancı, şirketin (Rovio) dünyaya açılmasını sağlayan Angry Birds oyununun en önemli bileşenlerinden bir tanesiymiş. Rovio’nun 2010 yılında kendisine yaptığı iş teklifini değerlendirip kabul eden Soğancı, toplam 3.5 sene Rovio bünyesinde çalışmış.

Toplam 4 oyun stüdyosu olan ve bir tanesinin başında yer alan isim olan Soğancı, çalışmaya başladığı ilk günlerde oyunun piyasada çok az bir yerinin olduğunu fakat bıraktığı dönemde marka ve ticari anlamda büyük başarılar elde ettiğini söyledi. “Ben girdiğim sırada şirketin çalışan sayısı 15’ti, şu an 800 kişiden fazla kişi çalışıyor” diyen Soğancı, ayrıca kendisine bizzat şirketin sahibi Niklas Hed’in iş teklifi yaptığını belirtti. (arada havasını da atmış)



Şirketin içerisindeki havadan bahseden Soğancı, genel anlamda pozitif, yaratıcı ve verimli bir iş ortamının olduğunu söyledi. Oyunun hızlıca yayılmasının çalışanları daha da motive ettiğini söyleyen Soğancı, aldığı maaş konusunda net bir şey söylemese de kafamızda bazı fikirlerin oluşmasını sağlayacak söylemlerde bulundu. ‘İskandinav ülkelerinde, gelir dağılımında zaten çok ciddi farklar olmaz. Herkes birbirine yakın ücretler alır, hatta şöyle bir örnek vermem gerekirse şirketin CEO’su ve stajyer çalışanı aynı yemekleri yiyor’ diyen Soğancı, firmanın garajında lüks otomobiller görmese de herkesin ortalama olarak iyi ücretler aldığını belirtti.



Türkiye’deki mobil oyun platformuyla ilgili fikirlerinden de bahseden yazılımcı, ülkemizin kullanıcı anlamında potansiyeli yüksek olsa da kullanıcı başına oyun için harcanan para sıralamasında ortalamanın altında olduğunu söyledi. Bunun ülkedeki alım gücüyle de doğru orantılı olduğunu söyleyen Soğancı, şahsi düşüncesinin bu alanda yalnızca ihracatın değil ithalatın da önemli olduğunu söyledi. Örnek olarak da, Finlandiya’daki oyun sektörünün ülkeye çok ciddi anlamda vergi getirisi sağlamasını gösterdi.

Rovio’dan 2013 yılının sonlarına doğru ayrıldığını ve buna sebep olarak şirketin aldığı bazı stratejik kararların şahsi fikirleriyle örtüşmemesini gösteren Soğancı, yine de şirkette 3.5 yıllık çok başarılı bir iş kariyer geçmişinin olduğunu söyledi.



Angry Birds’ün artık neden bu kadar popüler olmadığıyla ilgili olarak şunları söyleyen Soğancı, “Dikkat ederseniz bugünün en büyük markalarından olan Hollywood, Marvel ve Disney’in iniş çıkışlar yaşadığını görürsünüz. Bunun sebebi, oyun ve karakterlerin zamanla eskimesi. Örneğin Örümcek Adam gibi çok önemli bir marka bile 5 yıl içerisinde 3 tane film yapar, sonra uzun süre ortalarda görünmez. Çünkü insanlar aynı şeyi görmekten sıkılıyorlar, aradan biraz zaman geçtikten sonra karakter biraz daha modernize edilip tekrar döner.



Son olarak Apple ve Android arasındaki kıyaslamalara değinen Soğancı, Android kullanıcı sayısının iPhone’a göre daha fazla olmasına rağmen oyun içi harcamaların iOS platformunda daha fazla olduğunu söyledi. Bu durumun ülkelerin ticari hacimleriyle doğru orantılı olduğunu belirten Soğancı, ABD’nin bu alanda en büyük ticari hacme sahip en büyük ülke olduğunu, bu ülkeyi Japonya ve Güney Kore’nin takip ettiğini söyledi.

5
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
0
0
0
0
Yorumlar(0)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .