Cooler Master Nepton 240M Sıvı Soğutma İncelemesi

1
0
0
0
0
 Son yıllarda kapalı sistem sıvı soğutma sektöründe de yer alan CM Seidon serisi ile fiyat/performans odaklı ürünler üretiyor. Bu incelememize ise yeni Nepton serisinin 120 mm fanlara sahip 240mm radyatörlü modeli Nepton 240M konuk oluyor.
Cooler Master, devasa kasası Stacker 810, Cosmos gibi kasaları ve 212 Evo, V8 GTS gibi güçlü hava soğutmaları olan kasa ve soğuutma firmasıdır. Son yıllarda kapalı sistem sıvı soğutma sektöründe de yer alan CM Seidon serisi ile fiyat/performans odaklı ürünler üretiyor. Bu incelememize ise yeni Nepton serisinin 120 mm fanlara sahip 240mm radyatörlü modeli Nepton 240M konuk oluyor. Sıvı soğutma kavramını bilmeyen arkadaşlarımız için sistemin nasıl çalıştığını anlatalım dilerseniz kısaca.

Sıvı soğutma sistemleri aslında arabalarda kullanılan sistemle nerdeyse aynı. Bir pompa yardımıyla borulara pompalanan sıvı ısı ileten bakır blok ile işlemci (arabalarda motor) üzerindeki ısıyı sıvıya aktarır. Daha sonra bu sıvı borular yardımıyla soğutucu radyatöre ulaştırılır. Sğutma kanallarında ilerleyen sıvı fanların yarattığı rüzgar etkisiyle hava sıcaklığına (radyatörünüz yeterince büyükse) kadar soğutulur ve ufak bir tanktan geçerek tekrar pompaya ulaşır. Bilgisayarlarda 2 çeşit sıvı soğutma kullanılabilir. Bugün inceleyeceğimiz Nepton 240M gibi hazır kapalı devre yani fabrikada sıvı soğutma bileşenleri (pompa,blok,radyatör çıkarılamaz hortumlar ile ) birleştirilmiş tak kullan tipinde, bir de Tüm sıvı soğutma bileşenlerini ayrı ayrı satın alıp kendinizin keyfine göre topladığı (2 radyatör, 3 pompa, 4 farklı bölgeyi soğutan -ram,hdd,vga,cpu,mosfet- bloklar) açık sistemler var. Açık sistemler tam bir soğutma çözümü sunsa da kurulumu zahmetli, parçaları pahalı ve en önemlisi düzgün birleştirilmemiş sistemlerde sızdırma tehlikesi vardır. Bu yüzden genel kullanıcılar Nepton 240M gibi kapalı sistemleri tercih ederler. 

Gelelim Nepton 240M'in teknik detaylarına göz gezdirip incelemememize başlayalım;
 
ÖZELLİKLER: Nepton 240M
İşlemci Soket Desteği Intel LGA 2011-3 / 2011 / 1366 / 1150 / 1156 / 1155 / 775
AMD Socket FM2 / FM2+ / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+
Radyatör Boyutu 274 x 119 x 27 mm
Fan Boyutu 120 x 120 x 25 mm
Fan Hız Aralığı 800~2400 RPM (PWM) ± 10%
Maksimum Hava Akımı 16.5 - 76 CFM
Pompa Sesi < 15 dBA
Fan Ses Aralığı 6.5~27 dBA

 Kutu İçeriği


Cooler Masterın son zamanlarda yaptığı siyah-beyaz temalı kutu tasarımlarından Nepton serisi henüz nasibini alamamış. Şirketin tüm ürünlerinde yaygın olarak kullandığı siyah mor tasarımlı kutusu ve parlak logo ve model yazısı dikkatimizi çekiyor. Ürün kutusunda 5 yıl garantilidir şeklinde yazıyor. Bazı satış sitelerinde 2 yıl garantili dense de ürün distüribitörü tarafından 5 yıl garantili. Ön yüzde ürün resmi uyumlu soketler ve özelliklere yer verilmiş. Yan yüzde ise teknik özellikleri yer alıyor. Arka yüzde ise performans grafiği, blok ve radyatörün boyutları grafiksel olarak gösterilmiş.
 



 
Kutu içine baktığımızda ise diğer sıvı soğutma ürünleri gibi geri dönüşümlü koruyucu karton içinde Nepton 240M'in kapalı devre soğutucusunu (radyatör borular ve blok birleşik), 2 adet sessiz yüksek hava basınçlı (kalın radyatörleri soğutabilmek için hava akımı kadar hava basıncınında yüksek olması gerekir. Kasa fanları bu radyatörleri soğutamaz -düşük hava basınçlı olduklarından-) Silencio FP120 fan, 2 adet 120 mm kauçuk titreşim emici çerçeveler, kullanım kılavuzları ve AMD-Intel montaj aparatları mevcut.
 


 
Aparatlar sırasıyla (ilk sıra yukarıdan aşağıya); Arka plaka vidaları ve tutucu plastikler (4 adet), anakart yükselticiler (4 adet), kasa-fan-radyatör montaj vidası (8 adet + 8 adet), LGA 2011-v3 yükseltme aparatları (4 adet), AMD blok apartı, garanti kılavuzu, Arka plaka, Intel blok aparatı, Kurulum-kullanım kılavuzu ve üstünde termal macun, son olarak 1 adet 240 mm kauçuk titreşim emici çerçevelerden oluşuyor.


Bu tarz soğutucuları ilk kez takacaksanız kurulum kılavuzu ile kolayca kurabilirsiniz. Montaj bölümünde bizde detaylı olarak anlatacağız. Dilerseniz Nepton 240M'e yakından bakalım.
 

 Yakından Bakış

 
Birçok kapalı devre sıvı soğutmada gördüğümüz gibi CM Nepton 240M'in pompası soğutucu bloğun üzerine konumlandırılmış. üst bölümde beyaz yarı şeffaf Cooler Master logosu dışından sade bir yapıya sahip. Sol tarafından pompaya güç sağlayan 3-pin  (4-pin soketi kullanılmış fakat 3 pin kablosu var) -fan kabloları gibi- kablosu çıkıyor. Bunu anakartınızda CPU FAN girişine takıyorsunuz. Sağ tarafında ise esnek ve 270 dereceye yakın oynatılabilen sıvı giriş çıkış dirsekleri ve özel yapıdaki kırılmaz boruları görüyoruz. 
 




 
Cooler Master logosu karanlık kasa içlerinde kendini çok şık bir şekilde belli ediyor. Tamamen karanlıkta ise şu şekilde gözüküyor.
 
 
Nepton 240M'in bloğu diğer nepton ürünleriyle birebir aynı. Bloğun alt kısmında full bakır ısı transfer bloğu yer alıyor. Özel üçgen uçlu torna vida gerektiğinden ve kapalı sistem olduğundan bloğu açıp size gösteremiyoruz.
 



 
​Özel olarak tasarlanan transfer bloğu diğer markaların aksine soğutulmuş sıvıyı orta bölgeden (işlemcinin en sıcak olduğu bölgeye -sola) alıp kenarlara doğru hareket ettirerek sıcaklığın sıvıya en iyi şekilde aktarılmasını sağlarken sağ tarafın (daha az ısınan bölgenin) sol tafartan gelen sıcak sıvı ile soğtulmaya çalışılmasını engelliyor.  Biraz anlaması zor oldu onun için görsellere bakmanızı tavsiye ediyorum :D 32k mm kare soğutma alanı ile etkili bir soğutma sağlıyor Nepton 240M. Pompası ise çok düşük titreşime sahip saatte 120 litre sıvı pompalayan bir pompa bu sayede sessiz çalışırken daha fazla soğuk sıvı ile daha iyi soğutma performansı sunuyor.
 

 

Daha öncede bahsettiğimiz gibi sıvı giriş-çıkış dirsekleri 270 derece civarında dönüş yapabiliyor. Bu sayede radyaötürnüzü kasanızda nereye konumlandırırsanız konumlandırın hortumlar ayarlanıp bloğa gereksiz gerginlik yaratmıyor ve diğer bileşenlere değmeyecek şekilde ayarlanabiliyor. Hortumlar demişken CM kırılmaz bülümez FEB hortumları kullanıyor. bu sayede sıvı akışı engelsiz bir şekilde devam ediyor. Bükülen hortumlar sisteminizde ısınmaya yol açabilirdi!
 



 
Nepton 120XL ve 240M'in radyatör soğutucu finleri aynı yapıda. 2 ürünün farkları radyatör büyüklüğü, kalınlığından ibaret edesek sizi yanıltmış olmayız. Resimde yatay şekilde duran boruların içinden soğutucu sıvı geçerken ince boruları birbirine bağlayan zig zag yapıdaki alüminyum soğutma yüzeyleri ısıyı içinden geçen havaya aktararak sıvının soğumasını sağlıyor. Radyatörününz ne kadar kalın veya uzun olursa o kadar fazla soğutma yüzeyine sahip oluyorsunuz. Bu sayede sıvı radyatörün içinden geçen havanın sıcaklığına kadar soğutulabiliyor. Dikkat etmeniz gereken önemli nokta radyatörün içinden olabildiğince serin hava geçirmek. Bu sayede daha düşük sıcaklıklar elde edebilirsiniz.




 
Nepton 240M içindeki tankı ile  274 mm toplam boya 119 mm genişliğe ve 27 mm kalınlığa sahip. 120XL'de 35mm (kalın radyatör) olduğunu düşünürsek 240M'in radyatörünün daha ince olduğunu kolaylıkla gözlemleyebiliriz..
 

 
Bu kalınlığa havayı alıp radyatöre veren Silencio FP120 fanı da eklerseniz yaklaşık 5,2 cm gibi bir yer gereksinimine ihtiyaç duyorsunuz. Bu soğutucuyu mid-tover tipi dediğimiz yarı kule tipi kasaların birçoğuna takabiliyorsunuz. 274 mm uzunluğu nedeniyle kasa nın ön bölgesine ya da üst bölgesine konumlandırılabiliyor.
 

 
Silencio FP120'nin büyük geniş fan yaprakları 27 mmlik kalınlıktaki radyatörün içine hava yollamaya yeterli hava basıncını sağlarken gayet sessiz çalışıyor. 
 


 
Silencio FP120 PWM (digital olarak kontrol edilebilir hız teknolojisi - 4 Pin) ile anakartınız tarafından kolaylıkla kontrol edilebilir. Fakat radyatörün her bölgesini eşit şekilde soğutmak için iki fanı Y fan kablosuyla CPU FAN OPT (opsiyonel işlemci fanı) girişine bağlayıp aynı hızda kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Malesef kutu içeriğinde Y kabloya yer vermemiş Cooler Master. Ürünün en büyük eksiği bu diyebiliriz.Bunun dışında Silencio fanlar gayet sessiz full devirde bile sadece 27 dba ses üretiyorlar. LDB (Loop Dynamic Bearing - Dönüşümlü Dinamik Bilya) motor teknolojisi kullanan bu fanların iç kısmında çalışma sırasında sürekli yağlama yapan dönüşümlü yağlama sistemi kullanılmış. Bu sistem yağın, bilyaların etrafında ve yatakta döngüzel tur atarak parçaların sürekli yağlanmasını sağlıyor. Bu sayede sessiz çalışıyor.
 



 
 

 Montaj


AMD anakartlara montajda ilk yapmanız gereken şey standart montaj aparatını sökmek oluyor. Bu aparatı saklamanızı öneririz. Daha sonra arka plakaya, plaka vidaları dişli kısmı yuvaya oturacak şekilde konumlandırıyoruz ve plastik tutacakları resimdeki gibi kapatarak vidaları sabitliyoruz. Vidaların takılma yönünü arkasındaki ok işaretinden anlayabilirsiniz. 




 
Daha sonra AMD anakartımızın alt kısmına arkaplakanın AMD yazısını görecek şekilde arka plakayı yerleştiriyoruz. Sonra anakart yükseltici lerini takıp iyice sıkıyoruz. Bu sayede arka plakamız sabit kalıyor. Burda dikkat etmeniz gereken plaka vidalarının yuvadan çıkacak kadar çok güç uygulamadan sıkmak. Yuvadan çıkan vidalar yüzünden soğutucunuz tam performansta çalışmayıp işlemci yüzeyine tam baskı kuramayabiliyor.
 



 
INTEL anakartlarda ise arka plakayı takarken uç noktalardaki bölümlere takıyoruz. 1150 soket için vidaları çentiklerine iyice geçirdikten sonra plastik sabiltleyiciler ile sabitliyoruz. INTEL montajında bu çentikler ala daha geniş olduğundan kolayca yuvalarında çıkıyor. Anakart yükselticilerini takarken çentiklerin yuvalarında kaldığından emin olun. Burda dikkat edilmesi gereken 2. nokta arka plakada Intel yazısını anakartın arka kısmında görmeniz. daha sonra anakart yükselticiler yardımıyla arka plakayı sabitleyin.






 
Gelelim blok montajına. Bloğa uygun işlemci aparatını (INTEL çapraz olan -soldaki-, AMD dikdörtgen olan -sağdaki-) takmak için bloğu ters çervirip aparatları iki plastik arasına resimdeki gibi konumlandırın. Daha sonra bloktan çıkardığınız vidalar ile aparatları sabitleyin.
 

 
Kutu içeriğinden çıkan işlemci ve soğutucu arasında köprü görevi gören termal macunu ince bir katman şeklinde (kredi kartı yardımıyla) işlemcinin üstüne yayın. Bazı kişiler ortasına bir mercimek tanesi kadar termal macun sıkıp o şekilde bloğu kapatmayı tercih ediyorlar. Bizce zahmetli olsada yayıp termal macunu uygulamak daha sağlıklı. Daha sonra uygun anakarta uygun aparattaki işlemci bloğunu önce çapraz vidaları sıkarak sabitleyin. daha sonra kalan vidaları sıkarak işlemci bloğunun tam olarak oturduğundan emin olun. (1. resim AMD - 2. resim Intel 1150 soket)




INTEL anakartlarda işlemci bloğu aparatı vidalarının konumunu alt bölümünden bastırarak değiştirebilirsiniz. Ayrıca 2011 soketlerde arka plaka kullanmadan 2011-v3 yükselticileri yardımıyla soğutucunuzu takabilirsiniz. 



 

 Performans Testleri



Test metadolojimiz şu şekilde; Prime95 "Maximum Heat" seçeneği ile ilk 5 dakika işlemci en sıcak konuma getiriyoruz. Sonraki 30 dakika boyunca sıcaklık değerlerini kaydedip bu değerlerin ortalamasını alıyoruz. Tüm sıvı soğutmaların pompaları tam devirde çalıştırılmıştır.


Test Sistemi
İşlemci: Intel i7 6700K (Stok Turbo 4.2 GHz 1.225v & OC 4.6GHz 1.35v )
Anakart: MSI Z170A Gaming M7
Bellek: Kingston HyperX Fury DDR4 2666MHz CL15 2x4 GB
Ekran Kartı: Gigabyte GTX970 OC 2GB ITX
SSD: Corsair Force 3 120GB
PSU: Cooler Master V700 700W 80+Gold 


Stok Turbo @4.2 GHz 1,225 Volt
Boşta 26
Yükte 61,8
Maksimum 68

Overclock @4.6GHz 1,35 Volt
Boşta 27,1
Yükte 77,9
Maksimum 87

Maksimum Ses Seviyesi
43.1 dBA
 

 Sonuç


Nepton 240M sessizlik konusunda 120XL ve MaelStrom 240'ı geride bırakmayı başarıyor. Performans olarakta MaelStrom 240'ın bir tık önünde. Fakat 500-550 ₺'lik fiyatına baktığımızda fiyat/performans anlamında MaelStrom 240'ın 240M'i geride bıraktığını görüyoruz. Eğer daha sessiz ve biraz daha performans arıyorsanız Nepton 240M size göre bir ürün. Ürünün Y kablosu ve fiyatı dışında bir eksiğini göremedik. Gayet performanslı ve başarılı. 

Nepton 240M'i 240 mm hazır sıvı soğutma kitleri arasındaki sessiz ürünlerden biri olduğundan ürünü "Sessiz" ödülüne layık görüyoruz.
 


 
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0
Yorumlar(1)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
6 ay önce
yapay antibiyotikler kullanmak yerine meyveler, sebzeler ve sarımsak yemek daha iyidir. 20 kiraz 1 antibiyotik hapa denktir ve 20 kiraz 1 antibiyotik haptan daha sağlıklıdır.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
6 ay önce
bu iddialarına kaynak belirtir misin? bu dediklerini birisi uygulayıp daha ağır rahatsızlansa suçlusu sen olucaksın. böyle kulaktan dolma bilgileri yaymadan önce 6-7 kere düşünün bence.