John Romero, ilk oyunu olan Wolfenstein 3D’den bu yana birinci şahıs gözünden mücadele edilen oyunlar üretmeye devam ediyor. Id Software, Wolfenstein 3D’den sonra Doom ile büyük bir başarı sağladı. Oyun dünyasının efsanelerinden olan Doom, özellikle görsel olarak zaman içinde büyük değişiklikler yaşadı.
John Romero, yeni Doom oyunu çıkmadan önce The Guardian gazetesine hem Doom’un geçmişi ile ilgili hem de yeni dönem FPS oyunları ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Romero, yeni dönem FPS oyunlarının gereğinden fazla silahla doldurulmuş, Netflix tarzı servislere dönüştüklerini söyledi.
Doom’un yaratıcılarından olan Romero, bu durumu 1993 yılında toplam sekiz silahla piyasaya sunulan Doom’la karşılaştırıyor. Romero, “Doom’da her yeni silah aldığınızda önceki silahlarınızın işe yaramaz hale gelmemesi gerekiyordu. Bu, kritik bir özellikti” diyor. Doom'da yeni bir silah aldığınızda dahi eski silahınızı etkili bir şekilde kullanmayı tercih edebiliyordunuz.
Oyunun yaratıcısı ayrıca Doom’un sır saklayan bir oyun olduğunu belirtiyor. Doom, oyunun her tarafına saklanmış gizli odalarla doluydu. Oyundaki gizli odalarda mühimmat bulunabildiği gibi düşmanlarınızla da karşılaşabiliyordunuz. Romero, modern FPS’lerin gizli odalardan kaçındıklarını söylüyor. John Romero, gizli odalar yapmanın stüdyolar için fazladan iş yükü olarak görüldüğünü söylüyor.
Romero, Wolfenstein 3D'nin bir düzine insanla birkaç ay içerisinde geliştirildiğini, bu sene yayınlanan Call of Duty: Modern Warfare’in ise yüzlerce insanla geliştirildiğini ve milyonlarca dolara mal olduğunu söylüyor. Romero, bu kadar büyük bir giderin, geliştiricilerin kesinlikle gerekli olmayan bir şeyi eklemelerini engelleyeceğini belirtiyor.
John Romero ve ekibi, Doom’u piyasaya sürdükten birkaç yıl sonra Quake’i piyasaya sürdü. Romero, Doom’da gizli odalar yapmanın çok kolayken, Quake'e geçtiklerinde gizli oda yapmanın çok daha zor bir iş haline geldiğini söyledi. John Romero, Quake’e yeni bir oda eklerken 6 duvar eklemeleri gerektiğini, her duvara ayrı ayrı ışık eklemek zorunda olduklarını açıkladı. John Romero, bu kadar yorucu bir iş olduğu için geliştiricilerin gerekli olmadan böyle şeyler eklemek istememelerinin normal olduğunu belirtiyor.
Modern dönemde FPS oyunları, sürekli sürprizler yapan oyun mekanlarından öte daha gerçekçi oyun mekanlarını tercih etmeye başladılar. John Romero’da bu görünüşün çok güzel olduğunu ama soyut seviyede bir şeyler göremediğini söylüyor.
FPS oyunları gerçeğe çok yakın mekanlar geliştirmeye devam ederken diğer taraftan da eleştirilerin hedefi olmaya devam ediyor. Romero, tartışmanın silahlarla ilgili olduğunu ve ABD’deki silahlanmanın insanları ölmesine neden olduğunu, ancak FPS’lerle insan öldürülmeyeceğini belirtti.
Efsanevi oyun Doom 1’in 5.bölümü olacak Sigil bir süre önce yayınlandı. John Romero’nun geliştirdiği Sigil; gizli alanlar, silahlar ve bulmacalarla dolu. Doom 1’in 5. bölümü olarak yayınlanan Sigil, internet sitesinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. Aynı zamanda Doom'un yeni oyunu da önümüzdeki günlerde yayınlanacak.
John Romero, Sigil’in 90’ların FPS’lerine geri dönmeye değmeyeceğini ancak üzerinde çalışılmaya değer olduğunu söyledi. Romero, 26 yıl önce yapılmış oyuna, düşünülmemiş şeyler eklediğini söylerken, yeni FPS’lerin de Sigil’dekine benzer şeylere ihtiyacı olduğunu söyledi.